Startsida Nyheter Salmonellachock i Sverige – rekordhöga fall och massåterkallningar av mat

Salmonellachock i Sverige – rekordhöga fall och massåterkallningar av mat

Salmonellachock i Sverige – rekordhöga fall och massåterkallningar av mat
Foto: Shutterstock

Sverige har drabbats av rekordmånga salmonellafall under 2024.

År 2024 noterades ett rekordhögt antal salmonellafall i Sverige. Totalt smittades över 1 600 personer, en markant ökning från 1 316 fall året innan.

Enligt Rikard Dryselius, utredare på Folkhälsomyndigheten, har trenden vänt och fler smittas nu på hemmaplan. Närmare 900 fall under året rapporterades ha sitt ursprung inom Sverige – den högsta siffran sedan 2007.

Stora utbrott bakom ökningen

Två större sjukdomsutbrott under hösten står för en betydande del av ökningen. Det första utbrottet spårades till förorenade ägg importerade från Ukraina, medan det andra kopplades till inhemska groddar odlade från kontaminerade frön. Tillsammans utgjorde dessa händelser 25 procent av årets salmonellafall.

Ett mindre utbrott kopplat till rucola bidrog med ytterligare cirka 20 fall, enligt Svenska Dagbladet.

Mörkertalet är stort

Trots ökningen misstänks att många fall aldrig rapporteras. Dryselius uppskattar att endast var tionde sjukdomsfall når myndigheterna, eftersom de flesta inte söker vård.

Livsmedelsverkets återkallanden slår rekord

Livsmedelsverket rapporterar en parallell ökning av återkallanden av livsmedel under 2024. Fram till oktober hade 63 produkter återkallats, samma antal som under hela 2023. Detta inkluderar både salmonella och andra bakterier som listeria.

Så skyddar du dig

För att minska risken för salmonella rekommenderas god hygien, noggrann sköljning av grönsaker och tillräcklig upphettning av kött och kyckling.

”Det är avgörande att hantera livsmedel säkert för att skydda sig själv och andra,” säger Dryselius.

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: