Startsida Recept Kaffechocken: Priset rusar – så gör du ditt eget rågkaffe...

Kaffechocken: Priset rusar – så gör du ditt eget rågkaffe hemma

Kaffe Kaffekopp
Shutterstock

När kaffet blir för dyrt finns det överraskande alternativ – helt utan koffein.

Kaffesuget håller i sig trots höga priser

Kaffepriset ser ut att stiga rejält framöver, men kärleken till kaffekoppen är stark i Sverige. För den som inte vill tömma plånboken helt finns det ändå sätt att få sin dagliga kopp – även om det smakar lite annorlunda.

Kaffesurrogat: billigt och koffeinfritt

Michal Salamonik, forskare med specialintresse för kaffesurrogat, tipsar om alternativa drycker man kan göra själv.

– Du kan använda exempelvis råg eller maskrosrötter. Det går att dricka som det är, eller blanda ut med vanligt kaffe för att få det att räcka längre, säger han.

Det man förlorar i koffein får man igen i ekonomi – för dessa alternativ är ofta nästan gratis att göra hemma.

Så gjorde reportern sitt eget rågkaffe

SVT:s reporter testade att göra rågkaffe enligt gammalt ransoneringsrecept från krigstiden. Resultatet? Ett rökigt och lite rostat alternativ, men utan den koffeinkick många är vana vid.

Umeborna skeptiska till höjningen

På stan i Umeå är många fortsatt trogna sina kaffevanor, men inte utan viss irritation över de stigande priserna.

– Kaffe är en självklar start på dagen, säger en förbipasserande.

Smoothie istället för kaffe?

Arvid Verbeij föreslår ett helt annat sätt att vakna till på morgonen.

– Jag tror faktiskt att en grön smoothie kan vara minst lika uppiggande. Det finns mycket energi i frukt och grönsaker, säger han.

Så här gör du eget rågkaffe hemma

Du behöver:

  • Hel råg (går att köpa i hälsokostbutiker eller välsorterade mataffärer)
  • Stekpanna eller ugn
  • Mixer eller kaffekvarn

Gör så här:

  1. Rosta rågen i en torr stekpanna (eller i ugn på ca 200°C). Rör om ofta. Den ska bli mörkbrun, men inte bränd – det är här smaken utvecklas.
  2. Låt svalna helt.
  3. Mala rågen till ett grovt pulver, antingen i mixer, kaffekvarn eller mortel.
  4. Brygg på vanligt sätt – i bryggare, presskanna eller som kokkaffe.
Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: