Startsida Recept Hemlagat bröd har aldrig smakat bättre!

Hemlagat bröd har aldrig smakat bättre!

bread - brød - brot
Shutterstock

När du bakar långjäst bröd i gryta får du ett resultat som smakar himmelskt.

För många är påsken en välkommen paus mitt i våren. Det är den perfekta tiden för långsamma morgnar med hembakat, långjäst gryta-bröd.

Många använder påsken till att varva ner. Man har mer tid att laga riktig mat, duka fint och testa recept man sparat länge. Då passar långjäsning och surdeg perfekt, säger Torunn Nordbø, näringsfysiolog och verksamhetschef vid Informationskontoret för bröd och spannmål.

Långsam jäsning – mycket smak

Långjäsning kräver minimalt med arbete men ger maximal smak – perfekt för lugna dagar i stan. Degen rörs snabbt ihop och får jäsa medan du tar en fika, går en promenad eller jobbar i trädgården.

– Det är något särskilt med att komma hem till en färdigjäst deg och sätta in ett gryta-bröd i ugnen. Det doftar ljuvligt, smakar fantastiskt och ger en känsla av att ha lyckats, säger Nordbø, enligt dagens.no.

Svenskar vill ha grovt, hälsosamt och närproducerat

Enligt Brödvanestudien 2025 vill allt fler äta grövre bröd, bakat på svenska råvaror. Hela 88 procent anser att fullkornsbröd och spannmålsprodukter är viktiga för en hälsosam kost, och 77 procent kopplar dem till ett hållbart ätande.

– När du bakar själv har du full kontroll över innehållet. Många väljer fullkornsmjöl, havre eller korn – det ger både god smak, mer fibrer och en längre mättnadskänsla. Det är mat som håller, både på tallriken och i kroppen, säger Nordbø.

Recept på världens godaste långjästa gryta-bröd hittar du nedan.

Grytbröd utan knådning med frön

Grytbröd – även kallat no-knead bread – är en bakteknik som ger ett luftigt, saftigt bröd med härligt krispig skorpa. Det kräver minimal arbetsinsats men ger ett fantastiskt resultat. Den här varianten är lite grövre och fylld med goda frön. Receptet ger ett bröd.

Ingredienser (1 bröd):

  • 400 g vetemjöl
  • 100 g fullkornsvetemjöl eller rågmjöl
  • 6 msk havregryn (snabblagade)
  • 4 msk solroskärnor
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk vallmofrön
  • 2 msk chiafrön
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk torrjäst
  • 5 dl kallt vatten

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke med en träslev. Tillsätt det kalla vattnet och rör snabbt ihop degen – den ska vara fast men lite kladdig. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 12–18 timmar.
  2. Strö rikligt med mjöl på ett bakplåtspapper och stjälp ut degen. Den kan vara ganska kladdig. Använd en slickepott eller mjölade fingrar och vik in degen från kanterna mot mitten några gånger tills den håller formen.
  3. Tillsätt mer mjöl vid behov om degen fastnar på pappret.
  4. Vänd degen med skarven nedåt på bakplåtspappret. Se till att det finns tillräckligt med mjöl under så att den inte fastnar under jäsningen. Täck degen med bunken och låt jäsa i ytterligare 1,5 timme.
  5. Placera en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och sätt ugnen på 250 °C cirka 30 minuter innan jäsningen är klar så att grytan blir ordentligt varm. Grytan bör vara cirka 24 cm i diameter och tåla 250 °C.
  6. Ta ut den heta grytan, strö lite mjöl i botten och lyft försiktigt över degen med hjälp av bakplåtspappret. Strö eventuellt lite frön ovanpå. Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Grädda i 30 minuter.
  7. Ta av locket, sänk temperaturen till 200 °C och grädda i ytterligare 10–15 minuter tills brödet fått en gyllene färg och krispig skorpa. Ta ut brödet ur grytan och låt svalna på ett galler.
Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: