Därför är rapsolja bättre än sitt rykte – experterna slår hål på myterna

M Fischetti

1 timme sedan

|

23/11/2024
Rapsolja – ett hälsosamt val i köket
Foto: Wiki Commons
Hälsosam, säker och perfekt i köket – här är fakta bakom rapsoljans fina egenskaper.

Rapsolja har blivit föremål för en mängd myter på sociala medier, där den påstås vara inflammerande och hälsoskadlig, skriver TV4 Nyheterna

Men enligt Livsmedelsverket och forskaren Fredrik Rosqvist är dessa påståenden helt felaktiga. Istället lyfter experter fram rapsolja som en av de mest hälsosamma oljorna i vår kost.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att rapsolja skulle vara skadligt. Tvärtom är det ett bra val för att få i sig omättade fetter, säger Fredrik Rosqvist, docent i nutrition och metabolism.

Omega-6 och inflammation

Ett av de vanligaste påståendena är att omega-6 i rapsolja skulle orsaka inflammation och öka risken för sjukdomar. 

Men Rosqvist förklarar att forskning visar motsatsen: de som har mer omega-6 i kroppen löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

– Det finns inga belägg för att omega-6 orsakar inflammation hos människor. Istället är det en viktig fettsyra som kroppen behöver, säger han.

Stekning säkert vid rätt temperatur

En annan myt är att rapsolja blir skadlig vid upphettning. 

Enligt Livsmedelsverket är det sant att fleromättade fetter är känsligare än mättade, men det krävs extremt höga temperaturer för att oljan ska påverkas negativt.

– Rapsolja fungerar utmärkt för stekning så länge man undviker att hetta upp den tills den ryker. Detta gäller alla typer av oljor, säger Rosqvist.

Regler för säkerhet och EU-förordningar

Tidigare hade rapsolja ett högt innehåll av erukasyra, en substans som kan vara hälsoskadlig. 

Men dagens rapsodlingar är framtagna för att minimera erukasyra, och produktionen regleras av strikta EU-förordningar.

– I Europa är rapsolja säker att använda och har en mycket bra fettsyresammansättning, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Rapsolja – hälsosamt val i köket

Rapsolja är en utmärkt källa till omega-3, en fettsyra som många får i sig för lite av. Dess höga andel omättade fetter bidrar till att sänka LDL-kolesterolet, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

– Rapsolja har en fantastisk fettprofil och borde vara en självklar del av en hälsosam kost. De flesta skulle faktiskt må bra av att äta mer omättat fett och mindre mättat fett, säger Rosqvist.

Så nästa gång du ser varningar om rapsolja på sociala medier, kom ihåg att vetenskapen talar sitt tydliga språk: rapsolja är ett hälsosamt och säkert val för dig och din familj.