Dricks på krogen – artighet eller tvång?

Mimmo Wiestål Fischetti

15 timmar sedan

|

21/02/2025
Ekonomi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hur mycket förväntas man ge och när kan man låta bli?

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Att lämna dricks på restaurang är en självklarhet för vissa och en osäkerhet för andra. Ska man alltid dricksa? Hur mycket är lagom? Och vad tycker egentligen restaurangpersonalen?

Godare har pratat med vett- och etikettsexperten Sofia Larsson på Svenska Dagbladet för att reda ut dricksdilemmat, skriver livsstilsmagasinet Godare

En gammal tradition med nya vanor

Att ge dricks har historiskt sett varit en symbolisk gest för att visa uppskattning.

– Dricks är en gammal tradition som går tillbaka till när man gav en dryckespeng till den som serverade alkoholen, berättar Sofia Larsson.

Men vanan ser olika ut beroende på land.

– I Sverige är det valfritt, eftersom man förväntas kunna leva på sin lön. I USA däremot är det ett gravt etikettbrott att inte ge dricks, säger hon.

Påtvingad dricks?

På senare år har många restauranger börjat använda kortterminaler där dricksbelopp är förinställda. Frågan är om det verkligen är för kundernas skull.

– Det är helt klart en form av nudging, där man försöker styra människors beteende. Man kan helt strunta i de förvalda beloppen och gå på sin magkänsla, menar Larsson.

Så vad är egentligen en rimlig summa?

– En tumregel är tio procent av notan. Är notan på 360 kronor kan man runda upp till 400 kronor, säger hon.

Men hon betonar att dricks bara ska ges när man är nöjd.

– Man ska inte dricksa om man inte är nöjd, men man behöver inte göra en stor affär av det.

Restaurangpersonalens syn på dricks

Hur ser personalen själva på dricks? Två anonyma röster från branschen delar sina erfarenheter.

Emma, 25: ”Som mest har jag fått 32 000 i dricks”

Emma har jobbat som servitris i tre år och får ut mellan 16 000 och 30 000 kronor i lön beroende på säsong.

– Dricksen varierar. En dålig månad kan det bli 10 000, men en riktigt bra månad kan det landa på 30 000 före skatt, berättar hon.

Det mesta hon fått i dricks under en månad är 32 000 kronor.

– Det är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb. Dricks är inte ett krav, men det betyder mycket för personalen.

Adam, 30: ”Yngre dricksar sällan”

Adam har jobbat extra som entrévärd och bartender. Han upplever att det främst är äldre gäster som dricksar.

– Det är väldigt sällan yngre människor dricksar, säger han.

Han tycker inte att dricks behövs på nattklubbar men ser det som en självklarhet på restaurang om servicen varit bra.

– Dricksen visar att gästerna uppskattat servicen, och det gör mycket för personalen.

Svenskarnas dricksvanor

En undersökning visar att en majoritet av svenskarna brukar dricksa på restaurang.

  • 79 % dricksar vid restaurangbesök.

  • 12 % dricksar alltid.

  • 19 % dricksar aldrig.

  • 67 % dricksar för att visa att de är nöjda med servicen.

  • 34 % gör det för att det förväntas av dem.

Så måste man dricksa? Nej. Men många i branschen ser det som en uppskattning för deras arbete – och en extra inkomstkälla.