Matinfluencern Jenny Bäcklund skippar storhandling och slår ett slag för gamla matvanor och små inköp i vardagen.
Just nu läser andra
Jenny Bäcklund är matinfluencern som går emot strömmen. I stället för att storhandla satsar hon på mindre, planerade inköp – ofta under sin lunchpromenad. Det leder till både lägre kostnader och mindre matsvinn.
– Många undrar om jag kör mycket bil, men jag går hellre en sväng på lunchen. Jag köper det som jag vet är billigt i just den butiken. Det är väldigt sällan vi tar bilen för att åka och handla, berättar hon i Nyhetsmorgon.
Bäcklund lyfter också problemet med att storhandla för mycket på en gång. Enligt henne leder det ofta till att maten hinner bli gammal innan den används.
För att undvika matsvinn använder hon ett smart knep: att alltid lägga rester och öppnade råvaror i glasburkar. På så sätt ser hon direkt vad som finns, som en halv lök eller några tomatskivor, istället för att låta innehållet gömma sig och glömmas bort.
Läs också
Hennes matfilosofi bygger i stort på gammaldags tänk – att använda basrecept, satsa på billiga råvaror och att passa på att köpa stort när det är kampanj.
Ett exempel är när pastapriserna steg kraftigt – då passade hon och familjen på att bunkra ett rejält lager medan priset fortfarande låg runt 10–11 kronor, istället för att betala 15–16 kronor per paket.