Ilskan växer mot nya drickssystemet – ”Känns som påtvingad generositet”

Mimmo Fischetti

3 timmar sedan

|

26/10/2024
Ekonomi
Man betalar med kort på krogen
Foto: Shutterstock
Dricks på kortterminalen har blivit en het debatt i Sverige, där många ifrågasätter om förvalda drickssummor hör hemma i vardagliga situationer.

Allt fler svenskar reagerar på dricksknappar som dyker upp på kortterminalerna, där de förväntas lämna dricks även vid enklare köp som en kaffe eller öl. 

Debatten om dricks har därmed intensifierats i Sverige, och många upplever systemet som påträngande. Ebba von Mecklenburg, etikettexpert och tidigare åldfru vid Stockholms slott, är en av dem som ifrågasätter trenden.

– Jag tycker det är ganska oförskämt, säger von Mecklenburg. Hon menar att dricks ska vara ett sätt att visa uppskattning för en extra insats och inte något som automatiskt förväntas vid alla tillfällen, skriver TV4 Nyheterna.

Amerikaniserad drickskultur

Trendanalytikern Johan Åkesson har tidigare pekat på att drickskulturen i Sverige börjat ”amerikaniseras” och spridas utanför traditionella restaurangbesök, vilket har lett till en debatt om var gränsen för dricks bör gå. 

I USA är dricks sedan länge etablerat inom de flesta servicenäringar, och frågan har till och med blivit politiskt laddad. Såväl Kamala Harris som Donald Trump har föreslagit att ta bort skatteplikten på dricksen i hopp om att stödja servicepersonalens inkomster.

I Sverige infördes förvalsknappar för dricks 2022, och fenomenet har spridit sig snabbt, vilket von Mecklenburg anser går emot svenska traditioner. Hon anser att dricks endast bör ges när servicen erbjuder något utöver det vanliga, som att få hjälp att hitta ett trevligt bord eller att få ett vänligt bemötande.


Kritik mot förvalsknapparna

Von Mecklenburg upplever att många känner sig pressade att dricksa eftersom terminalerna nu ofta har förvalda procentsatser. –

Jag tror folk känner sig lite trängda. Många tänker: ”det är nog bäst att jag ger dricks för det står ju här”, säger hon. När någon endast har tagit betalt vid en bar ser hon ingen anledning att ge dricks, då det inte tillförts något extra i servicen.

Det är fräckt och onödigt

Hon anser vidare att det är ”fräckt” att terminalföretagen på så sätt indirekt uppmuntrar till dricks, och det är en uppfattning som delas av flera. 

Företagen bakom terminalerna rapporterar att dricksen på vissa krogar fördubblats efter införandet av systemet, medan andra restauranger hävdar att det faktiskt minskat.

Von Mecklenburg tillägger att hon inte hade haft något emot dricks om den varit en del av personalens lön och ett säkert tillskott. – Men nu känns det som att det pressas på oss i varje steg, och det är en märklig utveckling, säger hon. 

Dricksdebatten i Sverige verkar därmed bara vara i sin början, och fler ifrågasätter om förvalsknappar verkligen hör hemma i det svenska samhället.