Är färska eller frysta grönsaker nyttigare?

Johanna Ekman

8 veckor sedan

|

02/10/2024
Hälsa
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Både färska och frysta grönsaker har sina hälsofördelar, men frysta grönsaker kan faktiskt vara mer näringsrika i vissa fall.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Färska frukter och grönsaker är bland de mest hälsosamma livsmedlen vi kan äta. Men hur är det med frysta frukter och grönsaker?

Färska livsmedel är rika på viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men de är inte alltid tillgängliga – särskilt under vintermånaderna – och då kan frysta frukter och grönsaker vara ett utmärkt alternativ.

Faktum är att frysta livsmedel ibland kan vara mer näringsrika än färska. Detta beror på att grönsaker som ska säljas färska ofta skördas innan de är helt mogna, så att de kan transporteras till butiker och konsumenter utan att bli övermogna.

Å andra sidan skördas produkter som ska frysas vanligtvis när de är helt mogna, då deras näringsinnehåll är som högst.

Frysning bevarar vitaminer

Även när färska och frysta frukter och grönsaker skördas vid samma mognadsgrad kan frysning bättre bevara vissa näringsämnen genom att bromsa nedbrytningsprocesserna.

En studie från University of California analyserade vitamininnehållet i åtta frukter och grönsaker som skördades samtidigt, men som förvarades antingen i frysen eller i kylskåpet. Vissa av de frysta livsmedlen visade högre halter av vitaminerna C och E jämfört med de som förvarades i kylen.

Även om vitaminhalten kan variera beroende på lagringsmetoder, förblir mineralinnehållet detsamma i både färska och frysta livsmedel.

Många frysta frukter och grönsaker blancheras dock innan de fryses för att döda mikroorganismer, en process som kan leda till förlust av vissa vitaminer och antioxidanter.

Till exempel förlorar färska ärtor ungefär 10 % av sitt C-vitamininnehåll dagligen när de förvaras i rumstemperatur. Frysta ärtor, däremot, förlorar mindre än 10 % av sitt C-vitamininnehåll under ett helt år i frysen.