Är pasta nyttigt? Svaret kommer att förvåna många

M Fischetti

12 veckor sedan

|

25/08/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pasta får ofta dåligt rykte, men den kan faktiskt vara bra för dig – och till och med bättre än andra vita kolhydrater.

För att verkligen dra nytta av pastans hälsofördelar gäller det att äta den på rätt sätt. Och i lagom mängder.

En hälsosam kost

Många kanske tänker på pasta som något som bör undvikas om man vill hålla sig i form eller främja sitt hjärta.

Men enligt en studie som publicerades i The BMJ 2021 kan pasta vara ett bättre val än andra vita kolhydrater, särskilt för postmenopausala kvinnor. 

Studien visade att kvinnor som ersatte vitt bröd eller stekt potatis med pasta hade en lägre risk för hjärtsjukdomar och stroke.

De som åt pasta tre till fyra gånger i veckan var bättre skyddade än de som åt det mer sällan, skriver The Telegraph.

Fullkorn eller vete?

Det är viktigt att skilja på olika typer av pasta. Enligt näringsterapeuten Lucy Miller och nutritionisten Rhiannon Lambert är fullkornspasta ett bättre val än vit pasta.

När pastan är gjord på hela korn, inklusive kli, grodd och frövita, behåller den fler näringsämnen. 

Fullkornspasta innehåller B-vitaminer, järn, magnesium och antioxidanter, som alla är viktiga för din hälsa.

Vit pasta, däremot, har genomgått en process där dessa näringsämnen till stor del försvinner, vilket gör den mindre näringsrik.

Det finns pastasorter med hög proteinhalt och lågt kolhydratinnehåll, men Lambert menar att dessa inte är nödvändiga för de flesta.

Dessa produkter är ofta dyrare och innehåller mindre fiber jämfört med fullkornspasta. Om du vill öka ditt fiberintag är det därför bäst att hålla dig till fullkorn.

Så gör du pastan nyttig

För att verkligen göra pasta till en hälsosam del av din kost, ta inspiration från den italienska medelhavsdieten.

Istället för att fylla hela tallriken med pasta, låt den utgöra en fjärdedel av måltiden, tillsammans med en fjärdedel protein och resten grönsaker. 

Detta sätt att äta pasta, tillsammans med andra näringsrika ingredienser som baljväxter och olivolja, är en stor del av varför människor som följer medelhavsdieten ofta har en lägre risk för fetma och hjärtsjukdomar. 

Slutsats: Pasta är nyttigt

Ja, om du äter den rätt och med måtta och kombinerar den med andra näringsrika livsmedel.

Italienska matvanor, där pasta är en del av en balanserad måltid snarare än huvudrätten. Något vi alla kan lära oss av.

Italienare äter pasta som en förrätt "primo piatto (red.)"

En mindre portion som efterföljs av huvudrätten. Som kan vara kyckling, potatis och grönsaker.