Vill du stärka både tarmhälsa och skelett? Då kan denna enkla baljväxt göra underverk för dig.
Just nu läser andra
Länge har kikärtor fört en undanskymd tillvaro i skafferiet – mest använda för att dryga ut grytor eller röras ner i maträtter av pliktkänsla för att få i sig mer fibrer.
Men tiderna har förändrats. Kikärtor har gjort en oväntad comeback och intagit huvudrollen i det moderna köket. De syns numera rostade med havssalt och paprika, mixade till krämig hummus, i kryddiga currygrytor – och till och med i bakverk.
Få livsmedel har fått ett lika kraftfullt uppsving. Enligt experter beror det på tre faktorer: ett ökat intresse för växtbaserad kost, växande medvetenhet om riskerna med processad mat, samt ett allt större fokus på tarmhälsa – där kikärtors fibrer fungerar som näring för goda tarmbakterier.
Kikärtor har dessutom fått en ny image, vilket lett till att matentusiaster gärna investerar i finare sorter. Men det går lika bra att köpa en billig burk i mataffären – alla kikärtor är näringsrika.
Läs också
– De är näringsrika, mångsidiga och billiga – en treenighet vi älskar, säger näringsexperten Sophie Trotman.
Här är åtta anledningar till varför du borde äta mer kikärtor:
- Stärker skelett och muskler
Kikärtor innehåller protein, kalcium och magnesium – viktiga näringsämnen för ben- och muskelfunktion. Magnesium kallas även ”avslappningsmineralet” då det lindrar muskelspänningar och förbättrar sömnen. - Bra för viktkontroll
Fibrer och protein i kikärtor gör dig mätt längre och stabiliserar blodsockret – vilket minskar sötsug senare under dagen. - Främjar tarmhälsan
Kikärtsfibrer gynnar goda tarmbakterier och bidrar till regelbunden matsmältning.
– Fibrer hjälper till att förebygga förstoppning och rensar effektivt ut slaggprodukter, säger Trotman. - Sänker kolesterol
Lösliga fibrer i kikärtor binder kolesterol i tarmen och hjälper till att föra ut det ur kroppen. Kaliumet i kikärtor stödjer dessutom blodtryck och hjärthälsa. - Gör gott för huden
Zink och biotin i kikärtor stärker hud, hår, naglar och immunförsvar. - Ökar energin
Kikärtor är rika på järn, som är viktigt för energinivåerna. Kombinera gärna med C-vitaminrika livsmedel för att öka kroppens järnupptag. - Kan minska risken för cancer
Fibrer i kikärtor bromsar omvandlingen av gallsyror till skadliga ämnen som kan leda till cancer. De innehåller även antioxidanter som skyddar kroppens celler. - Stödjer hjärnan och minnet
Zink är avgörande för hjärnans utveckling och kognitiva funktioner – både hos barn och vuxna. Kort sagt: kikärtor är en riktig supermat som förtjänar en självklar plats i ditt kök.