Startsida Hälsa Denna billiga och mångsidiga baljväxt kan förbättra din tarm- och...

Denna billiga och mångsidiga baljväxt kan förbättra din tarm- och benhälsa

Ida Hansson Ida Hansson 31. mars 2025
Kikärtor, livsmedel
New Africa / Shutterstock

Vill du stärka både tarmhälsa och skelett? Då kan denna enkla baljväxt göra underverk för dig.

Länge har kikärtor fört en undanskymd tillvaro i skafferiet – mest använda för att dryga ut grytor eller röras ner i maträtter av pliktkänsla för att få i sig mer fibrer.

Men tiderna har förändrats. Kikärtor har gjort en oväntad comeback och intagit huvudrollen i det moderna köket. De syns numera rostade med havssalt och paprika, mixade till krämig hummus, i kryddiga currygrytor – och till och med i bakverk.

Få livsmedel har fått ett lika kraftfullt uppsving. Enligt experter beror det på tre faktorer: ett ökat intresse för växtbaserad kost, växande medvetenhet om riskerna med processad mat, samt ett allt större fokus på tarmhälsa – där kikärtors fibrer fungerar som näring för goda tarmbakterier.

Kikärtor har dessutom fått en ny image, vilket lett till att matentusiaster gärna investerar i finare sorter. Men det går lika bra att köpa en billig burk i mataffären – alla kikärtor är näringsrika.

– De är näringsrika, mångsidiga och billiga – en treenighet vi älskar, säger näringsexperten Sophie Trotman.

Här är åtta anledningar till varför du borde äta mer kikärtor:

  1. Stärker skelett och muskler
    Kikärtor innehåller protein, kalcium och magnesium – viktiga näringsämnen för ben- och muskelfunktion. Magnesium kallas även ”avslappningsmineralet” då det lindrar muskelspänningar och förbättrar sömnen.
  2. Bra för viktkontroll
    Fibrer och protein i kikärtor gör dig mätt längre och stabiliserar blodsockret – vilket minskar sötsug senare under dagen.
  3. Främjar tarmhälsan
    Kikärtsfibrer gynnar goda tarmbakterier och bidrar till regelbunden matsmältning.
    – Fibrer hjälper till att förebygga förstoppning och rensar effektivt ut slaggprodukter, säger Trotman.
  4. Sänker kolesterol
    Lösliga fibrer i kikärtor binder kolesterol i tarmen och hjälper till att föra ut det ur kroppen. Kaliumet i kikärtor stödjer dessutom blodtryck och hjärthälsa.
  5. Gör gott för huden
    Zink och biotin i kikärtor stärker hud, hår, naglar och immunförsvar.
  6. Ökar energin
    Kikärtor är rika på järn, som är viktigt för energinivåerna. Kombinera gärna med C-vitaminrika livsmedel för att öka kroppens järnupptag.
  7. Kan minska risken för cancer
    Fibrer i kikärtor bromsar omvandlingen av gallsyror till skadliga ämnen som kan leda till cancer. De innehåller även antioxidanter som skyddar kroppens celler.
  8. Stödjer hjärnan och minnet
    Zink är avgörande för hjärnans utveckling och kognitiva funktioner – både hos barn och vuxna. Kort sagt: kikärtor är en riktig supermat som förtjänar en självklar plats i ditt kök.


Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: