Depression, en vanlig och försvagande psykisk sjukdom, kan ha ett oväntat samband med kosten.
Forskare vid University of New South Wales i Australien har funnit att ett ökat intag av frukt och grönsaker kan minska risken för att utveckla depression senare i livet.
Frukt och grönsaker minskar risken för depression
En studie publicerad i Scientific Reports analyserade data från 3 400 tvillingpar i åldrarna 45 till 90 från fyra olika länder. Resultaten visade att de som konsumerade mest frukt och grönsaker hade en betydligt lägre risk för att utveckla depression jämfört med de som åt minst.
Den skyddande effekten tros bero på de höga nivåerna av antioxidanter, kostfiber, vitaminer och mikronäringsämnen som frukt och grönsaker innehåller. Dessa ämnen kan hjälpa till att motverka oxidativ stress och inflammation, som ofta är kopplade till svår depression.
Intaget fortfarande för lågt
Trots de tydliga fördelarna visade studien att deltagarnas konsumtion av frukt och grönsaker låg långt under Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation om minst 400 gram per dag.
"Det genomsnittliga intaget i de skandinaviska studierna låg på mindre än hälften av WHO:s rekommendationer," säger Dr. Annabel Matison, huvudforskare vid Centre for Healthy Brain Ageing (CHeBA), i ett pressmeddelande.
Dr. Matison betonade att studiens resultat ger ytterligare skäl för personer över 45 år att öka sitt intag av frukt och grönsaker.
"Antioxidanterna i frukt och grönsaker kan minska inflammation, medan kostfibrer främjar tarmhälsan, som i allt högre grad kopplas till psykiskt välbefinnande," tillade hon.