Växtbaserade drycker som havre-, mandel- och sojadrycker har blivit allt mer populära bland svenskar och anses ofta vara ett hälsosammare alternativ till vanlig mjölk.
Men enligt flera forskare är dessa drycker inte nödvändigtvis det bästa valet för din hälsa.
Den amerikanska professorn Maria Abreu, som forskar om tjocktarmscancer, varnar för dessa populära drycker. Hon menar att de kan vara en bidragande orsak till den ökande förekomsten av tjocktarmscancer bland yngre vuxna i USA.
Abreu understryker att kemikalier och bakterier i processad mat kan framkalla ett enzym i tarmen som leder till kroniska inflammationer. I värsta fall kan detta tillstånd utvecklas till cancer, förklarar hon i en intervju med 7 News i Miami.
Enligt Abreu är växtbaserade drycker en del av problemet, eftersom de ofta uppfattas som hälsosammare men i själva verket tillhör kategorin ultraprocessade livsmedel.
Näringsexperten Jessica Cording delar denna oro: "Mejerifria produkter har fått ett slags hälsogloria omkring sig – många konsumenter antar att bara för att något är fritt från mjölkprodukter, så betyder det att det är hälsosamt," sa hon förra veckan till brittiska Daily Mail.
Även den danska forskaren Anne Tjønneland, forskningsledare vid Cancerfonden, uttrycker stor skepsis: "Det finns inte mycket positivt att säga om dessa produkter, förutom deras påverkan på miljön. Drick dem inte för din hälsas skull," säger hon enligt danska BT.
Tjønneland påpekar att växtbaserade drycker innehåller emulgeringsmedel och tillsatser som ofta förknippas med hälsorisker. Även om det ännu inte finns några bevis för att växtbaserade drycker direkt ökar risken för cancer, framhåller hon att deras påverkan på blodsockret och insulinet skapar oro.