Att värma matrester är ett vanligt sätt att minska matsvinn, men hur många gånger kan du egentligen göra det utan att riskera hälsan?
Enligt Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, handlar det i första hand om att kyla ner maten på rätt sätt.
Efter en måltid är det viktigt att inte låta maten stå framme för länge i rumstemperatur. Att snabbt ställa in resterna i kylen, där temperaturen bör vara runt 4 °C, förlänger matens hållbarhet och minskar risken för bakterietillväxt.
"Om maten står framme flera timmar i rumstemperatur kan bakterier få fäste, och har man otur kan det vara bakterier som leder till matförgiftning," förklarar Åsa Rosengren enligt Vi i villa.
När det gäller att värma upp rester flera gånger är det inte farligt, förutsatt att maten hanterats på rätt sätt. Men upprepad uppvärmning kan påverka kvaliteten och smaken.
"Maten blir inte farlig, men om du gång på gång värmer upp den, kan den tappa både smak och fräschör," säger Rosengren.
Nyckeln ligger i att kyla ner maten snabbt och förvara den korrekt om du planerar att äta resterna vid ett senare tillfälle. Med rätt förvaring kan du värma matresterna flera gånger utan problem.