Hur påverkar ett glas vin om dagen din hälsa? Här är vad du behöver veta

Mimmo Fischetti

9 veckor sedan

|

15/08/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ett glas vin om dagen är bra för hälsan: En gammal myt eller verklighet?"

Vin har varit en del av vår kultur i över 6000 år, och idag finns det knappt något hörn av världen utan egna vintraditioner.

Trots alkoholhalten har vin genom åren tillskrivits olika hälsofördelar, och särskilt tidigt på 2000-talet framhölls dagligt vinkonsumtion som fördelaktigt för hjärtat.

Finns det någon sanning i dessa påståenden, och vad bör man tänka på när man öppnar en flaska vin?

Livsstilsmagasinet Elle har bett två näringsexperter att undersöka dessa frågor, och resultatet kommer att överraska många vin älskare

Det råder ingen tvekan om att vin innehåller ämnen som potentiellt kan vara fördelaktiga för kroppen.

Polyfenoler som finns i vin, och särskilt resveratrol i skalet på röda druvor, har visat sig sänka LDL-kolesterol och minska risken för blodproppar.

Antioxidanterna har också antiinflammatoriska egenskaper som kan skydda det kardiovaskulära systemet.

Men de goda nyheterna för vinälskare slutar här

Enligt näringsexperten Michelle Routhenstein är vin inte nödvändigtvis den bästa källan till dessa ämnen.

Faktum är att mängden antioxidanter i vin kan variera avsevärt, och de kan vara mindre effektiva när de konsumeras genom alkohol.

Kostexpert Kailey Proctor betonar att det inte finns några vetenskapliga bevis som visar en direkt koppling mellan alkoholkonsumtion och förbättrad hjärthälsa.

Hon varnar också för att alkoholhaltiga drycker, inklusive vin, har andra biverkningar, bland annat en ökad risk för cancer. 

Lagom är bäst är nyckelorden när det kommer till vin.

Hälsomyndigheterna rekommenderar högst en till två enheter alkohol per dag för män och en enhet för kvinnor. Men som Kailey Proctor påpekar, finns det ingen "säker" mängd alkohol när det gäller att minska hälsorisker.

Det betyder inte att vin bör undvikas helt, men det är viktigt att vara medveten om den potentiella risken med alkoholbruk.

Som Michelle Routhenstein säger, "Även om ett glas vin ett par gånger i veckan sannolikt inte orsakar skada, är det inte tillrådligt att förlita sig på vin för hälsofördelar."