Kan ditt morgonkaffe rädda livet på dig? Ny studie kopplar kaffe till lägre risk för återkommande tarmcancer

Mattias Svensson

22 veckor sedan

|

16/06/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie tyder på att kaffe kan minska sannolikheten för att utveckla tarmcancer.

Vem hade trott att din kaffe på morgonen kunde vara mer än bara ett sätt att vakna?

Enligt en nyligen genomförd forskning finansierad av World Cancer Research Fund kan personer som har haft tarmcancer och dricker mer än fyra koppar kaffe om dagen öka sina chanser att undvika att sjukdomen kommer tillbaka.

International Journal of Cancer publicerade en studie som belyser sambandet mellan hög kaffekonsumtion och en minskad risk för återkommande tarmcancer.

I en analys som omfattade 1 700 deltagare från Nederländerna, alla över medianåldern 66 år och tidigare behandlade för kolorektalcancer, visade resultaten att de som drack mer än fyra koppar kaffe dagligen hade 32% lägre risk för att cancern skulle återkomma jämfört med dem som konsumerade mindre än två koppar.

En klunk mot överlevnad

Denna observationsstudie indikerar inte bara att kaffeälskare kan ha en minskad sannolikhet för återfall i cancer, utan även en chans till förbättrade överlevnadsutsikter efter diagnosen.

Det optimala antalet koppar verkar ligga på tre till fem om dagen, med den lägsta totala dödligheten observerad vid ungefär fyra koppar.

Under ledning av professor Ellen Kampman från Wageningen University and Research, fortsätter teamet med ytterligare forskning för att avgöra om de observerade fördelarna är ett resultat av orsakssamband eller endast associationer.

Kaffets dosberoende effekter ger hopp om dess potential som en förebyggande åtgärd. Abisola Oyelere, som leder denna studie för sin doktorsexamen, framhäver det starka sambandet mellan kaffekonsumtion och en minskad återkomst av tarmcancer samt lägre dödlighet.

Kaffets sammansatta fördelar

Resan för att förstå kaffets roll i cancerprevention och behandling är komplex.

Ämnen i kaffe kan spela en roll i att minska oxidativ stress, påverka tarmfloran och till och med förbättra metabolisk och leverhälsa, vilket potentiellt kan hindra cancerns spridning.

Försiktighet före kaffet

Även om studien ger ett hoppfullt perspektiv, uppmanar Dr. Panagiota Mitrou från World Cancer Research Fund till försiktighet. Innan patienter börjar ändra sin diet för att inkludera mer kaffe, krävs mer övertygande bevis.

Denna forskning kan dock bana väg för framtida kliniska studier och påverka kostrekommendationer, vilket potentiellt kan positionera kaffe som en allierad i kampen mot tarmcancer.

Det handlar inte bara om att dricka mer kaffe; det handlar också om att förstå hur livsstil och kostval kan påverka cancerutfall.