Trots att ägg länge haft ett dåligt rykte på grund av deras höga kolesterolinnehåll, visar ny forskning att påverkan på blodets kolesterolnivåer inte är så skadlig som man tidigare trott.
Harvarddoktoranden Nick Norwitz, som länge fascinerats av de motstridiga budskapen kring ägg, bestämde sig för att genomföra ett eget experiment.
Under en månad åt Norwitz hela 720 ägg – 24 om dagen – för att undersöka hur det påverkade hans kolesterolvärden.
Innan experimentet hade han en teori om att det inte skulle öka hans LDL-kolesterol, även känt som det "dåliga" kolesterolet.
När resultatet kom efter en månad visade sig hans antagande vara korrekt.
" Det ökade faktiskt inte, inte ett dugg. Även om mitt kostintag av kolesterol mer än femdubblades, sjönk faktiskt mitt LDL-kolesterol," berättade Nick Norwitz för Daily Mail.
Varje ägg innehåller ungefär 186 milligram kolesterol, och totalt konsumerade Norwitz hela 133 200 mg kolesterol under experimentet. Men istället för att höja hans kolesterolnivåer, sjönk de.
Förklaringen ligger i hur kroppen hanterar kolesterolet som intas via maten. Kolesterolet binds i tarmarna till receptorer på tarmcellerna, vilket utlöser produktionen av ett hormon som kallas kolestener.
Detta hormon reser sedan genom blodet till levern, där det aktiverar en receptor vid namn GPR146. Detta signalerar till levern att minska produktionen av LDL-kolesterol, vilket håller kolesterolnivåerna i schack.
Norwitz resultat visar att trots att ägg är rika på kolesterol, behöver det inte nödvändigtvis påverka hälsan negativt, särskilt när kroppen själv reglerar kolesterolproduktionen.