Den vita drycken, som länge varit en självklar del av våra frukostflingor och kaffekoppar, är något som många av oss vuxit upp med. Men ny forskning från Uppsala universitet avslöjar att mjölk kanske inte är så oskyldig som vi tidigare har trott.
I en studie som omfattade 101 000 deltagare har forskarna upptäckt en möjlig koppling mellan kvinnors mjölkkonsumtion och en ökad risk för hjärtsjukdomar.
Det rapporterar den brittiska tidningen Mirror.
Forskarna kunde visa att kvinnor som drack 400 ml mjölk dagligen hade en fem procent högre risk att utveckla kranskärlssjukdom, en av de vanligaste dödsorsakerna.
Ju mer mjölk de drack, desto högre var risken. Kvinnor som konsumerade upp till 800 ml per dag såg sin risk öka med hela 21 procent.
Forskargruppen fann att laktos, det naturliga sockret i komjölk, är den potentiella boven. Enligt studien kan laktos orsaka inflammation och cellskador, vilket får hjärtat att åldras snabbare.
Professor Karl Michaëlsson, en av forskarna bakom studien, uttalade sig i tidskriften BMC Medicine:
"En hälsosam kost är avgörande för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Vår analys stödjer en koppling mellan ett mjölkintag på över 300 ml per dag och en högre förekomst av ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt, särskilt hos kvinnor."
Intressant nog visade studien att män tycks kunna bryta ner laktos bättre utan att drabbas av samma risker.
Det kan därför vara dags för kvinnor att se över sin mjölkkonsumtion och eventuellt överväga att byta till yoghurt eller andra fermenterade mjölkprodukter, såsom kärnmjölk och crème fraîche, vilket Michaëlsson rekommenderar.