Startsida Hälsa Pollenallergi? De här vanliga livsmedlen kan göra symptomen värre

Pollenallergi? De här vanliga livsmedlen kan göra symptomen värre

Pollen, allergi
Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock

Som om pollensäsongen inte redan var tillräckligt besvärlig för oss allergiker, kan den dessutom leda till problem med vissa livsmedel.

Många fyller sina kassar med näsdukar, ögondroppar och nässpray i ett försök att hålla rinnande näsor och röda ögon under kontroll. Denna förbannelse kallas hösnuva – och drabbar allt fler varje år.

Men som om snuva och kliande ögon inte vore nog, kan immunförsvaret ibland även reagera när du äter vissa frukter, grönsaker och nötter. Det här fenomenet kallas korsallergi – och kan uppstå plötsligt och i alla åldrar.

Reaktionen uppstår eftersom kroppen inte kan skilja på pollenallergen och proteiner i vissa livsmedel. Till exempel liknar proteinstrukturen i gräs och vete varandra mycket – precis som den gör mellan hasselnötter och björkpollen.

Det gör att du, några timmar efter att ha ätit, kan drabbas av svullna, kliande läppar, klåda i gommen, halsen eller öronen – och ibland även magont.

Om du är allergisk mot björk, al eller hassel

Då kan du reagera på gröna äpplen, kiwi, råa morötter, potatis, selleri och hasselnötter.

Andra stenfrukter som plommon, körsbär, persika, nektarin och päron kan också orsaka besvär – liksom tomater, paprika och nötter i allmänhet.

Om du är allergisk mot gräspollen

Här är det främst tomater som kan ge klåda och obehag.

Men även citrusfrukter, melon (både vatten- och honungsmelon), kiwi, ärtor, baljväxter, linser, jordnötter och i sällsynta fall vete eller råg kan skapa problem.

Om du är allergisk mot gråbo

Paprika innehåller ämnen som liknar dem i gråbopollen. Därför kan vissa uppleva klåda i mun och svalg, svullna läppar eller i sällsynta fall allvarligare symtom.

Grön paprika är särskilt reaktiv, men även honungsmelon, banan, koriander, persilja, solrosfrön och selleri kan utlösa allergiska reaktioner.

Så kan du fortfarande njuta av din favoritmat

Lyckligtvis behöver du inte undvika alla nyttiga livsmedel.

Det är ovanligt att vara allergisk mot allt, och de flesta livsmedel tolereras bättre om de skalas och värmebehandlas.

De flesta pollenallergiker tål till exempel äppelmos bättre än råa äpplen, och konserverade, krossade tomater samt kokta ärtor orsakar sällan några problem.

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: