Skydda hjärnan med rätt kost – så kan du minska risken för demens

Johanna Ekman

1 dag sedan

|

17/09/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie visar att vissa livsmedel rika på flavonoider kan bidra till att bromsa mental nedgång och förebygga demens.

En nyligen genomförd studie vid Columbia University i New York har visat att livsmedel rika på flavonoider – kemiska föreningar som finns i frukt och grönsaker som äpplen och bär – kan ha en förebyggande effekt mot mental nedgång.

Detta rapporterar den tyska tidningen Frankfurter Rundschau.

Flavonoidernas roll för hjärnhälsan

Flavonoider är små men kraftfulla ämnen som inte bara ger frukt och grönsaker deras livliga färger, utan kan också skydda hjärnan från demens. Enligt studien, som publicerades i tidskriften PNAS, undersökte forskarna flavonoidernas potentiella fördelar för hjärnan i en grupp om 3 600 friska seniorer i 70-årsåldern under en period av tre år.

Deltagarna delades in i två grupper: en grupp fick en daglig dos på 500 milligram flavanoler, en specifik typ av flavonoid som finns i kakao, medan den andra gruppen fick ett placebo.

Resultaten visade att de som redan hade en kost rik på flavonoider upplevde en långsammare mental nedgång, medan de med lågt intag av flavonoider fick betydande fördelar av tillskottet.

Livsmedel som kan hjälpa till att bekämpa demens

Forskningen tyder på att införandet av fler flavonoidrika livsmedel i kosten – som äpplen, bär och andra färgstarka frukter och grönsaker – kan hjälpa till att hålla sinnet skarpt med åldern.

Professor Bernhard Watzl från det tyska näringsinstitutet hyllade resultaten och kallade flavonoider "lovande i kampen mot demens."

Han uppmanade dock till viss försiktighet och tillade: "Ingen vet om det finns ett kritiskt tidsspann. Det är möjligt att de avgörande valen om vad man äter görs när man är 20 eller 40 år gammal."