Smörkniven i kylskåpet? Här är anledningen till att du borde sluta genast

Mimmo Wiestål Fischetti

3 timmar sedan

|

02/02/2025
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Därför är det en dålig idé att låta smörkniven ligga på paketet.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Många av oss har en enkel lösning i köket: efter att ha brett sin smörgås lägger vi tillbaka smörkniven direkt på smörpaketet i kylskåpet. Smidigt, eller hur? 

Ingen disk varje gång och kniven är alltid redo. Men experter varnar nu för att denna vana kan leda till oönskade hälsorisker.

Kan sprida farliga bakterier

Att förvara en använd smörkniv i kylskåpet är långt ifrån hygieniskt, enligt Anna Vikström, sakkunnig på Hygieniapassi.fi. Hon förklarar i en intervju med Yle att bakterier fortfarande växer, även i kyltemperaturer.

– Jag rekommenderar verkligen att du byter ut den till en ren varje gång. Visst växer mikrober långsammare i kylskåp, men de slutar inte växa helt, säger hon enligt Nyheter24.

Utöver detta förs smuts från händerna över till kniven, och brödsmulor som fastnar i smöret skapar en perfekt grogrund för mikrober.

Risk för listeria och matförgiftning

En av de största farorna är listeriabakterien, som kan överleva och föröka sig i kylskåpstemperatur. Om den får fäste i smöret kan den i värsta fall orsaka matförgiftning, något som framför allt kan vara farligt för personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

Het debatt: Hygien eller bekvämlighet?

Frågan om var smörkniven hör hemma delar åsikterna. I podcasten Ingredienserna diskuteras ämnet av Philip De Giorgio, Jesper Kvarnefält och Mikael Einarsson. De Giorgio anser att det är "sjukt" att förvara kniven på smörpaketet, medan Kvarnefält erkänner att han gör det för att det är enklare för barnen.

Så, är det dags att ändra vanor? Om du vill slippa onödiga bakterier i kylskåpet kan det vara en god idé att alltid använda en ren kniv – även om det innebär lite mer disk.