Forskare har upptäckt att konsumtion av babymorötter bara tre gånger i veckan kan avsevärt öka karotenoidnivåerna i huden hos unga vuxna. Effekten är ännu större när den kombineras med ett multivitamintillskott som innehåller beta-karoten.
Vad är karotenoider?
Karotenoider är de röda, orange och gula pigment som finns i många frukter och grönsaker. Högre nivåer av dessa pigment i huden indikerar ett högre intag av frukt och grönsaker, vilket är kopplat till bättre antioxidant-skydd och en lägre risk för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och vissa cancerformer. Ökade karotenoidnivåer reflekterar också förbättrad hudhälsa och immunfunktion.
Studiens detaljer
Mary Harper Simmons, masterstudent i näringslära vid Samford University, presenterade sina resultat på det årliga mötet för American Society for Nutrition i Chicago.
"Våra resultat tyder på att en liten, enkel kostförändring – att äta babymorötter som mellanmål – kan öka karotenoidansamlingen i huden avsevärt," säger Simmons.
Studien involverade 60 unga vuxna som delades in i fyra grupper under en fyra veckors period. Grupperna fick antingen:
Granny Smith-äppelskivor (kontrollgrupp)
100 gram babymorötter (ungefär 1/2 kopp)
Ett multivitamintillskott som innehåller beta-karoten
En kombination av babymorötter och tillskottet
Med hjälp av en VeggieMeter, ett icke-invasivt verktyg för att mäta karotenoider i huden, fann forskarna att hudens karotenoidnivåer ökade med 10,8% i babymorotsgruppen och med 21,6% i gruppen som fick både babymorötter och tillskottet. Det fanns ingen förändring i äppelgruppen eller gruppen som bara tog multivitaminet.
Nyckelresultat
"Vi fann att kombinationen av babymorötter och ett multivitamintillskott som innehåller beta-karoten kan ha en interaktiv effekt på karotenoidansamlingen i huden," säger Simmons.
För att uppnå dessa fördelar rekommenderar hon att välja ett multivitamin med beta-karoten och att äta babymorötter minst tre gånger i veckan. Intressant nog ökade inte karotenoidnivåerna med endast multivitamintillskottet, vilket tyder på att karotenoider kan absorberas bättre från mat än från kosttillskott.
Framtida forskning
Forskarna planerar att undersöka hur andra karotenoidrika livsmedel, som sötpotatis eller gröna bladgrönsaker, påverkar karotenoidabsorption och hälsofördelar. De vill också förstå mekanismen bakom sina resultat.
Även om dessa resultat är lovande, noterar forskarna att deras fynd är preliminära och bör bekräftas av peer-reviewed studier.