Enligt en forskargrupp vid Lunds universitet är det inte bara smittsamma sjukdomar som förkylningar och vinterkräksjuka som sprids lättare under vintern.
Studier visar att även risken för vissa icke-smittsamma sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och havandeskapsförgiftning, ökar med cirka 20 procent under vinterhalvåret.
Ökad vasopressin nivå – en möjlig orsak
En av de möjliga orsakerna bakom den ökade risken är högre nivåer av hormonet vasopressin, som hjälper kroppen att reglera salt- och vätskebalansen.
Förhöjda vasopressinnivåer tros vara kopplade till otillräckligt vätskeintag, och en fjärdedel av Sveriges befolkning har för höga nivåer av detta hormon.
Sofia Enhörning, specialistläkare och forskare vid Lunds universitet, säger till forskning.se att de med högre nivåer av vasopressin även har en ökad risk för framtida diabetes.
Långtidsstudie om vätskebrist på vintern
Forskningsprojektet vid Lunds universitet ska nu analysera hur vasopressinnivåerna varierar under olika årstider och om det verkligen är så att vi dricker mindre vatten på vintern. Studien omfattar 760 deltagare som normalt sett får i sig för lite vätska.
Under ett års tid kommer hälften av deltagarna att dricka 1,5 liter extra vatten per dag, medan den andra hälften inte ändrar sitt vätskeintag. De första resultaten från studien förväntas presenteras år 2025.
Nya rekommendationer för dagligt vätskeintag
De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som började gälla i juni 2023, rekommenderar nu ett dagligt intag på totalt 2 liter vatten för kvinnor och 2,5 liter för män.
Enligt Hanna Eneroth, nutritionist vid Livsmedelsverkets avdelning för risk- och nyttovärdering, får vi dock i oss cirka 6–8 dl vatten genom fast föda.
"Man behöver alltså inte dricka hela mängden vatten," säger Eneroth.