Har du någonsin fått matförgiftning när ingen av dina måltidskamrater blev sjuk av samma måltid?
Det får dig att undra om det verkligen var matförgiftning. Enligt Ziare är det dock helt möjligt för flera personer att äta samma mat och bara en blir sjuk.
Patientutbildning är avgörande
"Människor kommer ofta till akutmottagningen och säger, 'Jag vet att det inte är matförgiftning eftersom jag är den enda som blev sjuk," säger läkaren Justin Mazur.
Patientutbildning är avgörande eftersom det är ganska vanligt att inte alla blir sjuka av samma fall av matförgiftning. Matförgiftning innebär olika gastrointestinala symtom, inklusive illamående, kräkningar, diarré och feber.
"Symptomen beror vanligtvis på mat kontaminerad med ett virus, en bakterie eller, mer sällan, en parasit," säger Mazur.
Faktorer som påverkar känsligheten för matförgiftning
Att vara den enda personen som drabbas av matförgiftning efter en måltid är förbryllande men vanligt.
En betydande faktor är tillståndet i en individs mikrobiom och immunsystem.
"Din kropp kanske inte kan bekämpa matburna sjukdomar," säger Mazur.
Mikrobiomet, som består av biljoner mikroorganismer i tarmen, spelar en avgörande roll för din matsmältningshälsa. Om någon har ett ohälsosamt mikrobiom är de mer benägna att drabbas av matförgiftning.
Kostens och livsstilens påverkan på risken för matförgiftning
Att upprätthålla ett hälsosamt mikrobiom genom kosten är viktigt för att minska risken för matförgiftning. Mazur rekommenderar att undvika dieter med högt innehåll av raffinerade kolhydrater, bearbetade livsmedel och socker samtidigt som man maximerar intaget av fiber, frukt och grönsaker.
Konsumtion av alkohol kan också skada mikrobiomet, vilket gör en mer mottaglig för patogener.
Dessutom noterade internmedicinska läkaren Elizabeth Sharp att en inflammerad tarm från dålig kost gör det lättare för patogener att orsaka infektioner.
Ett försvagat immunsystem eller lägre immunreserver gör det också svårare att bekämpa matburna bakterier, vilket ökar känsligheten för matförgiftning.