Vin, snus och ingen frukost? Här är professorns råd som vänder upp och ner på hälsomyterna

Mimmo Wiestål Fischetti

15 timmar sedan

|

02/03/2025
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
30 års forskning utmanar normerna • ”Banta kan vara farligare än övervikt”

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Många hälsoråd skapar ångest och press – men vad händer om vi släpper på kraven? Internmedicinprofessorn Fredrik Nyström går emot strömmen med sina forskningsbaserade råd.

Fett före kolhydrater

Kolhydrater ökar insulinproduktionen och leder till fettinlagring i magen och levern. Enligt Nyström är det enklare att hålla vikten med lågkolhydratkost.

– Jag brukar själv äta nötter och dricka kaffe till lunch när jag vill gå ner i vikt, säger han i Nyhetsmorgon.

Fett med kolhydrater är gott (Foto: Shutterstock)

Banta inte – lite övervikt kan vara bättre

Att vara normalviktig i medelåldern kan vara en risk, menar Nyström.
– Ett BMI på 28 ger lägre dödlighet än ett BMI under 25. Det tar bort en stor börda från dem som känner sig lite tjocka.

Lite hull är inte farligt (Foto: Shutterstock)

Ett glas vin – varje dag

Rödvin till maten kan sänka blodsockret snabbare, särskilt i kombination med Medelhavskost.
– Ett glas om dagen för kvinnor och två för män är lagom, enligt studier.

Ett glas vi er ok säger han (Foto: Shutterstock)

Snusets oväntade fördelar

Nyströms forskning visar att personer som slutar snusa ofta går upp i vikt och får försämrade kolesterolvärden.
– Alla resultat gick åt fel håll, säger han.

Riktig snus (Foto: Shutterstock)

Träna inte för hårt

Extrem träning kan öka risken för hjärtproblem.
– Den som kört flera Vasalopp har tre gånger högre risk för förmaksflimmer. Om din vilopuls sjunker kraftigt har hjärtat blivit förstorat – och det är inte alltid bra.

Lagom är bäst (Foto: Shutterstock)

Skippa frukosten

Kroppens kortisolnivåer är redan höga på morgonen, och att ladda med kolhydrater då kan vara negativt.
– Studier visar att de som hoppar över frukost ofta går ner mer i vikt.

Nyströms forskningsresultat har väckt starka reaktioner, men varken Livsmedelsverket eller Folkhälsomyndigheten har ännu kommenterat hans slutsatser.

Jag gillar ägg (Foto: Shutterstock)