Julskinka och ris á la Malta – tradition som väcker debatt.
Just nu läser andra
Även bakom fängelsemurarna dukas det upp till julbord.
På julafton serveras internerna på Kumla, Hall, Rödjan och Österåker klassiska julrätter som julskinka, gravad lax, revbensspjäll och ris á la Malta, enligt nyhetssajten NU. Traditionen har dock inte undgått att väcka känslor utanför murarna.
Kritik mot ”lyxmat”
Förra året skapade Halls anstaltschef, Johan Molinder, debatt när han delade jul- och nyårsmenyn på sociala medier. Inlägget, som nådde över en halv miljon visningar på X, fick både ris och ros.
– Vatten och bröd finns alltid, men för de som föredrar annat ser jul- och nyårsmenyn ut så här.
Läs också
Ingen möjlighet att boka bord, inga fyrverkerier och Kriminalvården står för bevakningen, skrev Molinder med en ironisk ton i sitt inlägg.
Responsen kom inte bara från Sverige utan även från internationella grupper, där bland annat användare i Iran engagerade sig i diskussionen.
Nyårsmenyn på Kumla
Utöver julbordet bjuder anstalterna också på en särskild nyårsmiddag. På Kumla serveras exempelvis hjortstek med palsternacksmos, en rätt som enligt Kriminalvården ska ge internerna en högtidlig känsla även bakom lås och bom.
”En del av verksamheten”
Att servera festliga måltider är enligt Kriminalvården ett sätt att bibehålla en strukturerad vardag för de intagna.
Molinder har tidigare uttryckt att intresset för Kriminalvårdens verksamhet är stort, och han var inte förvånad över den stora spridningen av inlägget förra året.
– Det säger något om hur engagerade människor är i vad som sker bakom murarna, men också om vilka förväntningar som finns på Kriminalvården, sade han till Aftonbladet.
En fortsatt tradition
Trots kritiken fortsätter traditionen med julbord på anstalterna. För Kriminalvården handlar det om att balansera mellan att skapa en trygg och mänsklig miljö för de intagna och möta samhällets synpunkter på hur resurser används.
Diskussionerna lär fortsätta även i år när tallrikarna fylls med julens klassiker bakom murarna.