Lakritsen har med tiden letat sig ner i många svenskars godisskålar.
Men den söta frestelsen som många av oss njuter av visar sig ha en mörkare sida, särskilt för vår hjärthälsa.
Ny svensk forskning kastar ljus över hur även måttliga mängder lakrits kan påverka blodtrycket och därmed hjärtats hälsa. Upptäckten kommer från en studie utförd av forskare vid Linköpings Universitet, där deltagarna intog lakrits innehållande 100 milligram glycyrrhizinsyra.
Studiens upplägg var sådant att 28 frivilliga, både män och kvinnor i åldern 18-30 år, deltog i ett experiment, där de under två veckor intog antingen lakrits eller en kontrollprodukt fylld med salmiak.
Det rapporterar dagensps.se.
Efter en paus på två veckor bytte deltagarna till den andra produkten. Detta gav forskarna en unik möjlighet att jämföra effekterna av lakrits med en neutral kontroll bland samma individer.
Resultaten var anmärkningsvärda: Blodtrycket ökade i genomsnitt med 3,1 mmHg bland deltagarna när de intog lakrits:
"I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits innehållande 100 milligram glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska människor. Det har inte tidigare visats med så små mängder lakrits", säger Peder af Geijerstam, läkare och forskare vid Linköpings Universitet.
Fredrik Nyström, professor vid samma institution, tillade att dessa resultat bör leda till ökad försiktighet när det gäller rekommendationer och märkning av livsmedel som innehåller lakrits:
"Våra resultat ger anledning till att iaktta ökad försiktighet med avseende på rekommendationer och märkning av livsmedel med lakrits", säger Fredrik Nyström, professor vid Linköpings Universitet.