Det finns flera saker man bör undvika när man gör isbitar. Till exempel bör du aldrig fylla isformar med kallt vatten. Det tar två till tre timmar innan detta vatten fryser.
För att undvika långa väntetider, speciellt när temperaturerna är höga, är det faktiskt bättre att använda varmt vatten.
Mpemba-effekten påskyndar frysningen
Detta beror på Mpemba-effekten, som är ett paradoxalt fenomen där varmt vatten fryser snabbare än kallt. Det anses att varmt vatten fryser snabbare på grund av avdunstning.
Det innebär att det finns mindre vattenmassa att frysa jämfört med kallt vatten. Även om vetenskapsmän ännu inte är överens om de exakta orsakerna till fenomenet, är en sak säker: det fungerar. Därför är det en bra idé att använda varmt vatten om du planerar att göra isbitar till dina drinkar.
Använd kokande vatten för att få klara isbitar
För att få kristallklara isbitar är det en bra idé att börja med att koka vattnet. På så sätt är det möjligt för dig att ta bort diverse orenheter och gaser i vattnet, vilka kan göra isbitarna grumliga.
För att göra isbitar som är värdiga en cocktailbar bör man gå ännu längre. Professionella använder en långsam frysprocess. Därmed ökar man temperaturen i frysen eller lokalen till ungefär 5°C. Man ska dock se till att andra livsmedel i frysen tål denna temperaturändring.
En touch av originalitet
Det är bra med kylande isbitar, men ännu bättre med en originell touch. Du kan till exempel anpassa färgen till drinken.
Det krävs bara att lägga till ätbara blommor, gurkbitar eller bär i formen. När isbiten smälter, kan du njuta av denna vackra dekoration.
Om det är något du har lust att prova på, är det helt upp till dig själv. De flesta vill bara ha helt vanliga isbitar, så de kan använda dem till alla typer av drycker. Om det också är fallet för dig, så finns det inget problem med detta.