Det är välkänt att kosten spelar en avgörande roll för vår kroppshälsa. En balanserad kost, rik på frukt, grönsaker och fullkorn, kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka LDL-kolesterol och förbättra HDL-kolesterol ("det goda kolesterol").
Det har visat sig att vissa livsmedel, som kinakål, kan ha särskilt positiva effekter på våra kolesterolnivåer.
En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food & Function avslöjar att konsumtion av kinakål, en korsblommig grönsak populär i asiatiska kök, kan ha betydande fördelar för hjärt-kärlhälsan genom att sänka LDL-kolesterol.
Enligt den franska medieplattformen journaldesfemmes har kinakål, känd för sin krispiga textur och lätt kryddiga smak, länge varit en stjärningrediens i asiatiska rätter
Forskarnas experiment med 56 hamstrar, indelade i olika dietgrupper, undersökte effekten av kinakålskonsumtion i kombination med en högfettdiet.
Resultaten var anmärkningsvärda. Hamstrar som konsumerade den högsta andelen kinakål (7% av deras diet) visade en betydande minskning av både totalt kolesterol och LDL-kolesterol, samt en ökning av HDL-kolesterol, jämfört med de som inte konsumerade kinakål.
Dessa resultat tyder på att kinakål inte bara är ett smakrikt tillbehör till måltiden utan också en potent hjärtbeskyddare.
"Grupp D – de som åt mest kinakål – hade signifikant lägre nivåer av totalt kolesterol, triglycerider och LDL-kolesterol, samt högre nivåer av HDL-kolesterol jämfört med grupp B," rapporterar studien.