Tomater är en älskad ingrediens i många rätter, men hur de ska förvaras är ofta föremål för diskussion. Ska de förvaras i kylskåpet eller inte?
Denna fråga delar ofta både kockar och matentusiaster. Sophie Trueman, brittisk chef på Too Good To Go, ger oss insikt i hur du bäst bevarar tomaternas friskhet och smak.
Det rapporterar Express.
Enligt Sophie Trueman är syre en av de största fienderna när det gäller att hålla tomater fräscha. "Syre är ofta det som gör att tomater (och andra frukter och grönsaker) blir dåliga, eftersom mikroorganismer som orsakar förruttnelse behöver syre för att växa. Genom att minska mängden syre som når tomaten genom att täcka stjälken, hjälper du till att förhindra detta," förklarar hon.
Ett enkelt knep för att förlänga tomaternas hållbarhet är att förvara dem med stjälken nedåt. Genom att vända tomaterna upp och ner och täcka stjälken med maskeringstejp förhindrar du syre från att tränga in och påskynda mognadsprocessen. Denna metod kan hålla tomaterna fräscha i upp till två veckor utan att behöva kylas.
Att förvara tomater i kylskåp kan visserligen förlänga hållbarheten, men många menar att smaken då påverkas negativt.
Sophie påpekar att tomater smakar bäst när de förvaras i rumstemperatur tills de är mogna. "För att få det bästa av båda världar bör du förvara dem utanför kylskåpet tills de är fullt mogna, och därefter ställa in dem i kylskåpet," råder hon.
Martha Stewart instämmer och förklarar att tomater som förvaras för tidigt i kylskåp förlorar sin smak och textur på grund av ett enzym som reagerar på kalla temperaturer. Detta enzym bryter ner cellmembranen, vilket resulterar i en grynig konsistens och svagare smak.
Om dina tomater börjar se tråkiga ut finns det ändå sätt att rädda dem. Stek dem i olivolja med vitlök och använd som en god topping på toast, eller lägg till dem i ett recept för att återuppliva smaken.