Om du någon gång har fått uppdraget att skala ägg inför en stor familjemiddag, vet du förmodligen hur utmanande det kan vara att få bort skalet utan att förstöra några ägg på vägen.
Trots att du försöker vara försiktig kan de fina äggen ändå förvandlas till en trasig röra.
Även om det kanske inte spelar så stor roll om äggen bara ska användas till äggsallad, är det oftast inte fallet. Vanligtvis behöver de serveras hela, med skalen snyggt borttagna.
Du har säkert sett bilder på sociala medier av perfekt skalade ägg. Men vad är hemligheten bakom att få ägget att hålla ihop under skalningen?
Som många andra i köket begår du förmodligen några vanliga misstag när du kokar ägg, utan att ens vara medveten om det.
För det första är det viktigt att inte lägga äggen direkt från kylskåpet i kokande vatten. Att lägga ett kylskåpskallt ägg i hett vatten kan orsaka en kraftig reaktion i skalet som gör att äggvitan fastnar vid skalets insida, enligt matmediet Mashed. Det är detta som får ägget att klamra sig fast vid skalet och gör det svårt att skala.
Det rekommenderas också att vänta tills vattnet kokar innan du lägger ner äggen. Det sägs göra skalningen lättare om äggen läggs i kokande vatten – så länge de inte är kylskåpskalla.
Om du tar ut äggen ungefär fem minuter innan du kokar dem är det tillräckligt för att undvika den besvärliga reaktionen i skalet.
Detta underlättar inte bara skalningen utan minskar även risken för att äggen spricker i det kokande vattnet. Därför finns det två goda skäl att låta äggen nå rumstemperatur innan de läggs i kastrullen.