Aluminiumfolie, ett oumbärligt verktyg i köket, är mer mångsidigt än vad många kanske tror.
Känt för sin förmåga att bevara matens fräschhet och hjälpa till med rengöringen av ugnen, står användare ofta inför ett vanligt dilemma:
Vilken sida av folien är bäst att använda – den blanka eller den matta?
Många är faktiskt inte medvetna om skillnaden mellan de två sidorna, så vad är den egentligen?
Inte utan betydelse
Cares.dk, en dansk återförsäljare av bland annat rengöringsmedel och andra artiklar, skriver följande:
"Många tror att aluminiumfolie oavsett hur man vänder på pappret, fungerar enhetligt. Faktum är att det finns en skillnad. Aluminiumfolie består av en matt sida och en blank sida. Om man vänder den matta sidan in mot maten, släpper värmen igenom aluminiumfoliet lättare. Om man däremot vänder den blanka sidan in mot maten, kommer värmen att reflekteras av aluminiumfoliet och maten kommer därmed att hålla värmen längre. Det är alltså inte helt likgiltigt hur aluminiumfoliet vänds."
Även om denna skillnad främst riktar sig till att hålla maten varm, kan det omvända också användas när rester eller annat ska kylas ner.
Det kan nämligen ha en stor betydelse för bakterietillväxt, hur snabbt maten kyls ner. Och det kan den alltså göra snabbare, om den matta sidan av aluminiumfoliet vänds nedåt.
Men kom ihåg, även om aluminiumfolie är en sann vän i köket, bör den användas med försiktighet i mikrovågsugnen på grund av risken för brand.