Att tvätta livsmedel före tillagning och konsumtion är en välkänd praxis för många, en enkel handling med syftet att skydda mot maginfektioner eller matförgiftning.
Dock, när det gäller hantering av kött, ändras mantrat från "tvätta för säkerheten" till en mer försiktig inställning. Experter varnar för att kött, till skillnad från många andra livsmedel, inte bör tvättas, och här dyker vi ner i varför.
Även om det kan verka motintuitivt, varnar livsmedelsexperter om att tvätt av kött inte bara är onödigt, men det kan faktiskt öka risken för matförgiftning genom korskontaminering.
Det rapporterar National Geographic.
Processen med att tvätta kött under kranen kan leda till att bakterier från köttets yta - inklusive i värsta fall potentiellt skadliga patogener som E. coli, Salmonella och Campylobacter - sprids till kökets ytor, andra livsmedel och köksredskap.
Det understryks att dessa bakterier kan orsaka allvarliga sjukdomar, inklusive symptom som illamående, kräkningar, diarré och feber. Det är också värt att notera att bakterierna kan vara närvarande inuti själva köttet, och tvättning kommer därför inte nödvändigtvis att eliminera dem.
Så, hur säkerställer man då att kött är säkert att konsumera? Det handlar inte om vatten, utan om värme.
Den mest effektiva metoden för att döda bakterier i kött är genom korrekt tillagning till den rekommenderade inre temperaturen.
Till exempel bör nötkött nå en inre temperatur på minst 63 grader, fläskkött 71 grader och fjäderfä 74 grader.
Ett köttermometer är ett oumbärligt verktyg i denna process, eftersom det säkerställer att köttet når en temperatur där det är säkrast att äta.
Denna insikt i tillagning av kött kastar ljus över vikten av livsmedelssäkerhet och de bästa praxis i köket, som sträcker sig bortom bara tvättning och rengöring. Det påminner oss om att ibland är det vi inte gör lika viktigt för att hålla vår mat och oss själva säkra.
Här är några tips för säker hantering av rått kött:
Tvätta dina händer med tvål och vatten i minst 20 sekunder före och efter hantering av rått kött.
Använd separata skärbrädor och köksredskap för rått kött och annan mat.
Täck över rått kött när det förvaras i kylskåp eller frys.
Tillaga köttet till en säker inre temperatur.