Många gör detta misstag: Så ska du egentligen förvara lök

Mattias Svensson

1 dag sedan

|

28/01/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I många hem görs ett vanligt misstag när det gäller att förvara lök på rätt sätt.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Lök är en självklar ingrediens i de flesta kök. Den används i många maträtter och ger maten en fantastisk smak. Men många gör misstaget att förvara löken fel, vilket kan förkorta dess hållbarhet. Om du istället förvarar den på rätt sätt kan den hålla sig fräsch betydligt längre.

Förvara löken svalt – men undvik kylskåpet

Att förvara lök i rumstemperatur är ett vanligt misstag, men det är ingen bra idé. Lök håller sig bäst på en sval och torr plats. Varken värme eller fukt är gynnsamt för hållbarheten, och att förvara den i en plastpåse är inte heller optimalt.

Det bästa sättet att förvara lök är på en plats där temperaturen ligger runt 5–6 grader. Undvik dock att lägga löken i kylskåpet, om det inte handlar om redan hackad lök.

Ett annat viktigt tips är att aldrig förvara löken tillsammans med potatis. Kombinationen kan nämligen försämra kvaliteten på båda grönsakerna.

Hacka lök utan tårar – så gör du

De flesta har upplevt problemet: ögonen börjar rinna så fort man börjar hacka lök. För många är detta en utmaning, särskilt om lök används ofta i matlagningen. Men det finns ett enkelt knep för att undvika detta.

I en video på YouTube visar stjärnkocken Gordon Ramsay hur man hackar lök snabbt, enkelt och – viktigast av allt – utan att ögonen tåras.

Det vanligaste misstaget är att skära av båda ändarna på löken, särskilt där roten sitter. Det är just från roten som den irriterande saften frigörs. För att undvika detta ska du istället dela löken på längden, så att den delas i två halvor utan att roten skärs bort.

Använd tre fingrar för att hålla löken och låt det främsta fingret fungera som en "guide" för kniven. Detta minskar också risken för att du skär dig. Börja med att skära tunna skivor i en riktning, samla sedan ihop löken och skär vidare i små bitar.