De smakar fantastiskt, men vad är egentligen skillnaden?
Just nu läser andra
Vi äter mycket av dem speciellt julen, och även resten av vintern. Men är det verkligen clementiner eller mandariner i skålen hemma?
Trots deras likheter är dessa frukter inte identiska, och Bundeszentrum für Ernährung (BZfE) har grävt i skillnaderna mellan de två, skriver Grenzecho.
Mandarinen har odlats i Kina i mer än 3000 år, medan klementinen är ett relativt nytt tillskott till citrusfamiljen.
Den skapades för cirka 100 år sedan och är en korsning mellan mandarin och apelsin.
Läs också
En av de mest märkbara skillnaderna mellan de två ligger i smaken.
Clementinen är vanligtvis sötare, medan mandarinen är mer aromatisk, enligt dietister.
Vid en närmare titt avslöjar frukternas utseende också skillnader.
Clementiner är något mindre och har en tjockare hud jämfört med mandariner. Det tjockare skalet gör att clementiner kan hålla sig fräscha längre.
Å andra sidan har mandariner fördelen att deras tunnare skal gör dem lättare att skala.
En annan skillnad är färgen. På en mandarin är skalet något mörkare och mer orange till färgen än clementinen.
Tips för val och förvaring
När du går till Ica eller Coop för att köpa en av dessa citrusfrukter finns det ett avgörande tips: Undvik de med ett större ”hålrum” mellan skalet och fruktköttet.
Enligt BZfE indikerar detta att mandarinen eller clementinen kan ha lagrats för länge och därför kan ha förlorat en del av sin fräschör.
Den här säsongen, när du gräver fingrarna i den orange skålen som luktar jul, är det värt att komma ihåg skillnaderna mellan mandariner och clementiner.
Även om de kan se likadana ut har de sina egna unika egenskaper som kan påverka smak, utseende och till och med hållbarhet.