Har du någonsin undrat om gammalt vatten blir dåligt av att stå i vattenkokaren?
Just nu läser andra
Många av oss har försökt att värma upp gammalt vatten utan att egentligen veta om det är hälsosamt eller inte.
Är det bättre att hälla ut det och börja om med färskt vatten varje gång, eller kan vi lugnt återanvända det utan oro?
Nu kastar mediet Linda ljus över detta.
Vatten från den svenska kranen är av så hög kvalitet att alla kan dricka det utan bekymmer. Men vad gör vi med vattnet som blir kvar i vattenkokaren?
Läs också
Enligt experter finns det ingen hälsorisk med att värma upp vattnet ett par gånger. Detta beror på att eventuella bakterier dödas varje gång vattnet kokas upp.
De påpekar vidare att vatten kan drickas även om det har stått i rumstemperatur i tre dagar, medan det kan hålla i upp till en vecka om det förvaras i kylskåp.
Några goda råd
Det är dock viktigt att följa tillverkarens rekommendationer som finns i vattenkokarens manual.
Dessa kan bland annat innehålla specifika instruktioner om att inte återanvända vattnet eller alltid använda färskt vatten för att undvika kalkuppbyggnad.
Kalkavlagringar, som främst består av kalcium och magnesium, kan över tid påverka vattenkokarens prestanda och livslängd, men är inte i sig själva skadliga för hälsan.
Vattnets smak kan också påverkas av upprepad uppvärmning, kokarens typ, förvaringstiden i kokaren och omgivningstemperaturen.
Teentusiaster hävdar till exempel att färskt vatten kan förbättra smaken på teet avsevärt.
Så nästa gång du står med rester av vatten i vattenkokaren, kan du lugnt värma upp det ett par gånger, såvida inte annat rekommenderas i din vattenkokares manual.