Professor varnar: Därför bör du aldrig värma pasta igen

Mattias Svensson

4 timmar sedan

|

05/02/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Att spara rester och värma upp gårdagens middag kan vara både ekonomiskt och miljövänligt. Men enligt en norsk professor i livsmedelssäkerhet kan det också innebära en hälsorisk.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Det är enkelt att lägga överbliven mat i kylskåpet för att äta dagen efter. Men all mat lämpar sig inte för att värmas upp igen, varnar Dagbladet

Bakterier överlever kokning

Professor Per Einar Granum vid NMBU:s veterinärhögskola, som arbetar vid institutionen för livsmedelssäkerhet och infektionsbiologi, förklarar att pasta och ris innehåller relativt stora mängder bakteriesporer som överlever kokning.

"Ris och pasta innehåller relativt stora mängder bakteriesporer som överlever kokning," säger han till Dagbladet.

Om maten lämnas i rumstemperatur mellan 10 och 48 grader under för lång tid, exempelvis på köksbänken eller spisen, kan dessa bakterier börja producera giftiga ämnen. Dessa toxiner bryts inte ner vid uppvärmning och kan orsaka matförgiftning.

Även om aktiva bakterier dör vid hög temperatur, är de spordannande bakterierna mer motståndskraftiga.

Den farliga bakterien Bacillus cereus

Den bakterie som utgör störst risk i detta sammanhang heter Bacillus cereus, en av de vanligaste orsakerna till matförgiftning. Den kan leda till symtom som illamående, kräkningar och diarré.

"Tyvärr visar det sig att när toxinet väl har bildats hjälper det inte att koka eller värma upp riset på nytt," förklarar Granum.

Bakterierna sprids ofta när kokt ris eller pasta lämnas kvar i kastrullen efter måltiden. För att undvika detta bör maten snabbt kylas ner, helst i mindre portioner i kylskåpet, där temperaturen bör vara under 6-8 grader.

Mat som stått framme över natten ska slängas

Professor Granum betonar att mat som har stått ute i rumstemperatur över natten alltid bör kastas. När bakterier får optimala förhållanden att föröka sig ökar risken för att toxiner bildas – och dessa går varken att se eller lukta.

Att värma upp maten igen hjälper alltså inte, eftersom toxinerna från de spordannande bakterierna inte dör vid uppvärmning.