Rätt sätt att förvara lök och undvika gråt i köket – Gordon Ramsays bästa tips

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

08/11/2024
Livsstil
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
I många hushåll görs ett vanligt misstag när det kommer till att förvara lök.

Lök är en viktig ingrediens i matlagning och bidrar med fantastisk smak till många rätter, men fel förvaring kan få dem att ruttna snabbare.

Så förvarar du lök på rätt sätt

Många förvarar lök i rumstemperatur, men den håller sig faktiskt fräschare om den förvaras på en sval, torr plats – inte i en varm och fuktig miljö och absolut inte i plastpåsar.

Den optimala förvaringstemperaturen för lök är 5-6 grader Celsius. Undvik att lägga den i kylskåpet (om den inte är hackad) och håll den åtskild från potatis, som kan påskynda lökens nedbrytning.

Proffstips: Hacka lök utan tårar

Att tåras när man hackar lök är en välbekant utmaning, men det finns ett sätt att undvika det!

Kocken Gordon Ramsay delar med sig av ett smart knep: skär inte bort rotändarna på löken, eftersom det är där de tårframkallande ämnena är mest koncentrerade.

Istället, halvera löken på längden och skär sedan tunna skivor åt ett håll medan du samlar ihop löken under tiden. Använd dina fingrar som guide för att skära säkrare.

Med Ramsays metod blir det lättare att hacka utan tårar – och du kan se tekniken i praktiken på hans YouTube-kanal!