Så här påverkar hönans genetik äggens färg – du kommer bli förvånad

Mattias Svensson

13 timmar sedan

|

20/01/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du någonsin funderat på varför hönsägg kommer i olika färger – vita, bruna, blå eller till och med gröna?

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Påverkar dessa färger smak eller näringsvärde? Svaret ligger i hönans genetik, vilket styr vilken färg äggen kommer att ha.

Alla ägg börjar som vita, och när hönans ägg färdas genom äggledaren får de sitt slutgiltiga pigment. Denna process tar ungefär 26 timmar, och det tar cirka 20 timmar för skalet att bildas.

För hönor som lägger blå ägg, som Ameraucana, deponeras pigmentet oocyanin på ägget när det färdas genom äggledaren. Pigmentet tränger genom skalet, vilket gör både in- och utsidan av ägget blå.

För hönor som lägger bruna ägg, till exempel Orpington-hönor, sker det annorlunda. Här deponeras pigmentet protoporfyrin sent i skalbildningsprocessen, vilket färgar ytan utan att påverka äggets inre.

Därför är bruna ägg vita på insidan, enligt Michigan State University.

Olive Egger-hönor, som lägger olivgröna ägg, är en korsning mellan hönor som lägger bruna och blå ägg.

Pigmentet från den bruna hönan överlagras på det blå äggskalet, vilket ger en grön ton. Ju mörkare pigmentet, desto mer olivfärgat blir ägget.

En intressant observation är att höna med vita örsnibbar ofta lägger vita ägg.

Trots dessa färgskillnader finns det enligt University of Illinois Extension inga större näringsmässiga eller smakmässiga skillnader mellan ägg från olika hönsraser.