Högt blodtryck är en vanlig livsstilssjukdom som ofta inte ger några tydliga symptom, men som på sikt kan leda till allvarliga hälsoeffekter såsom huvudvärk, hjärtklappning och andnöd vid fysisk aktivitet.
Ännu mer allvarligt är risken för livshotande komplikationer som stroke och hjärnblödning.
Enligt den australiensiska forskningen är lösningen på högt blodtryck överraskande enkel: kostfibrer.
Kostfibrer, som är viktiga för matsmältningen, förblir oförändrade tills de når tjocktarmen där de stimulerar tarmbakterier.
Dessa bakterier producerar sedan ämnen som sänker blodtrycket. Men hur mycket fibrer behöver man egentligen inta?
Forskarna föreslår att kvinnor med högt blodtryck bör konsumera över 28 gram fibrer dagligen och män 38 gram. Ytterligare forskning har visat att ett tillägg på fem gram fibrer om dagen kan sänka det systoliska blodtrycket – det högre talet vid blodtrycksmätning, som visar trycket när hjärtat pumpar blod – med 2,8 mmHg och det diastoliska blodtrycket – det lägre talet, som mäter trycket när hjärtat vilar mellan slagen – med 2,1 mmHg.
Forskaren Francine Marques rekommenderar att kostfibrer bör integreras i behandlingsplaner för högt blodtryck för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Världshälsoorganisationen (WHO) definierar högt blodtryck som 140/90 mmHg eller högre för vuxna.
Dessa rön rapporteras av Illustrerad Vetenskap.