Det är en vana för de flesta att skölja grönsaker och frukt ordentligt under kranen innan de serveras.
Speciellt frukt som äpple är något som man kan ha året om och som därför också är en populär frukt i de flesta hem – många barn är också förtjusta i äpplen.
Det visar sig dock att när vi i god tro sköljer äpplet under kranen så att det kan bli fritt från bekämpningsmedelsrester och annat – är det faktiskt långt ifrån så effektivt som vi tror.
En studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry slår nu fast att det finns en metod som är mycket bättre.
Forskare har undersökt olika metoder för att göra ett äpple klart att ätas, och det visar sig att det finns en metod som är mycket bättre än den klassiska där det sköljs rent under kranen.
I studien testades olika metoder. Inför studien hade äpplena sprejats med två mycket vanliga bekämpningsmedel – ett mot insekter och ett mot svamp.
Därefter testades tre olika metoder för att skölja äpplena rena från bekämpningsmedel. Bör rengöras annorlunda Följande metoder undersöktes:
Rengöring under rinnande vatten från kranen
Rengöring i en blandning av bakpulver och vatten
Rengöring i bleklösning (som används inom livsmedelsindustrin, red.)
Resultatet var inte att ta miste på.
Det visade sig att metoden där äpplet rengjordes med en blandning av bakpulver och vatten var den klart mest effektiva metoden för att få bort bekämpningsmedlen.
Efter en 15 minuters sköljning (inte under rinnande vatten, utan där äpplet låg i blandningen, red.) var 96 procent av bekämpningsmedlen mot insekter borta och 80 procent av bekämpningsmedlen mot svamp hade också försvunnit.
De andra två metoderna var inte lika effektiva. De andra två sköljmetoderna, kranvatten och bleklösning, som sköljdes med i 2 minuter enligt branschstandard, var därför mycket mindre effektiva för att skölja äpplena med bekämpningsmedel, enligt studien.
En av forskarna bakom studien, som heter Lili He, nämner också att trots resultatet – kommer det troligen inte att vara den metod folk använder hemma.
Eftersom det är få som vill vänta 15 minuter på att äpplet ska blötläggas.
Men skulle du ändå ha tålamodet med det – forskningen visar tydligt att detta är den klart hälsosammaste metoden.