Sköljer du dina äpplen under kranen innan du äter dem?
Många av oss har gjort det till en vana att skölja frukt och grönsaker under rinnande vatten, med tron att det effektivt tar bort smuts och bekämpningsmedel.
Men det visar sig att den här välmenande rutinen inte är så effektiv som vi kanske tror.
Ny forskning visar att det finns ett mycket mer effektivt sätt att rengöra äpplen – och det är kanske inte vad du förväntar dig.
En studie publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry jämförde olika metoder för att rengöra äpplen och upptäckte att en enkel blandning av bakpulver och vatten var betydligt mer effektiv än att bara skölja dem under kranen.
Forskarna testade äpplen behandlade med två vanliga bekämpningsmedel – ett mot insekter och ett mot svamp – och använde tre olika rengöringsmetoder:
Skölja under rinnande vatten
Blötlägga i en blandning av bakpulver och vatten
Använda en blekmedelslösning (som ofta används inom livsmedelsindustrin)
Resultaten var tydliga: att blötlägga äpplen i en blandning av bakpulver och vatten i 15 minuter avlägsnade 96 % av insektsmedlen och 80 % av svampmedlen.
Denna metod överträffade både sköljning under rinnande vatten och användning av blekmedel, som var betydligt mindre effektiva för att ta bort föroreningar.
Lili He, en av forskarna, medger att även om metoden fungerar, är den kanske inte praktisk för alla i vardagen. De flesta kommer förmodligen inte att vänta 15 minuter på att rengöra ett äpple.
Men om du har tid erbjuder denna metod ett hälsosammare och mer grundligt sätt att minska exponeringen för skadliga kemikalier.