Hållbarheten för ägg kan vara förvirrande eftersom de, vid rätt förvaring, kan hålla sig färska i flera veckor, men i vissa fall kan bli dåliga under samma tidsperiod.
Om ägg förvaras i kylskåp vid en stabil temperatur på cirka 4 grader, kan de som tumregel hålla sig i 3–5 veckor från inköpsdatum.
Färskheten vid inköp och förvaring i originalförpackning är avgörande faktorer. Äggskalet fungerar som en naturlig barriär mot bakterier, men eftersom det är poröst kan det lätt absorbera lukt från andra livsmedel. Därför är det bäst att förvara äggen i kartongen, som även skyddar mot stötar.
Stabila temperaturer är avgörande för äggens hållbarhet, därför är det bättre att förvara dem inne i kylskåpet istället för i dörren.
Så kontrollerar du om ägget är färskt
Ett enkelt sätt att avgöra äggets färskhet är med hjälp av "flyttestet". Placera ägget i ett glas med vatten. Om det sjunker och ligger horisontellt är det färskt. Om det däremot lutar eller flyter bör det kasseras, eftersom detta indikerar att gaser har bildats inuti ägget.
Kokta ägg har kortare hållbarhet
Hårdkokta ägg kan förvaras i kylskåpet i upp till 7 dagar, men de bör placeras i en lufttät behållare för att undvika korskontaminering.
Det är dessutom bra att inte tvätta äggen innan de läggs i kylskåpet, eftersom tvättning kan skada skalets naturliga skyddande lager och göra det enklare för bakterier att tränga in.