Ny undersökning visar: Varannan svensk använder grädde – trots att det strider mot originalreceptet. Tv-kocken Dante Zia: ”Jag vet inte hur jag ska ta in det.”
Just nu läser andra
Grädden splittrar Sverige på internationella carbonara-dagen
När svenskar firar internationella carbonara-dagen den 6 april gör många det med ett stänk grädde – något som får italienska matälskare att sätta pastan i halsen. En ny undersökning från Arla visar att 55 procent av svenskarna ibland använder grädde i sin carbonara, trots att det inte hör hemma i den klassiska versionen.
– Det är oroväckande. Varannan person jag ser på stan har grädde i carbonaran. Jag vet inte hur jag ska ta in det, säger kocken och tv-profilen Dante Zia till TV4 Nyheterna.
Originalet kräver inga genvägar
Carbonara är en traditionell rätt från Rom som enligt purister bara ska innehålla spaghetti, guanciale, äggula, pecorino och svartpeppar. Inga ärtor, ingen skinka – och absolut ingen grädde.
– Jag har ätit många riktigt dåliga carbonaror. Den ska bli krämig av ägget, inte grädde. Det handlar om teknik och respekt för receptet, säger Dante Zia.
Läs också
Kvinnor mer benägna att ta ut svängarna
Undersökningen visar också skillnader mellan könen. 56 procent av männen håller sig till originalet, medan bara 37 procent av kvinnorna gör det. Rätten har i Sverige fått sin egen prägel – ibland med ärtor, ibland med bacon i stället för guanciale.
– Jag tror det handlar om att folk gillar att ta genvägar. Grädden har blivit en bekväm lösning i folkhemmet, men det är inte carbonara på riktigt, säger Dante.
Färdigklippt pasta väcker starka känslor
Som om inte grädden vore nog – nu kommer nästa brott mot italiensk matkultur. Företaget Kungsörnen har lanserat färdigklippt spagetti, riktad till barn, med Pippi Långstrump på förpackningen.
– Jag har trauma från skoltiden när alla klippte spaghettin. Det var hemskt. Man ska snurra, inte klippa. Det här är det värsta jag sett, säger Dante.
Pastadrömmar om köttfärssås
Trots sin passion för mat erkänner Dante att hans personliga pastafavorit är betydligt enklare än carbonara.
– Pasta med köttfärssås, i alla dess former. Det är vad jag vill äta på mitt bröllop, säger han med ett skratt.