Cucina Povera – “Det fattiga køket” med få ingredienser och stora smaker

M Fischetti

1 vecka sedan

|

12/11/2024
Mat
Foto: Wiki Commons / Vespa i Rom
Foto: Wiki Commons / Vespa i Rom
Lär dig att skapa smakrika och prisvärda rätter med italiensk tradition – så här lockar Mutti fram det bästa ur tomater och enkelhet.

Det italienska köket handlar inte alltid om lyxiga ingredienser – ofta tvärtom. Med det enkla men smakrika konceptet cucina povera, visar Italien att det går att laga fantastiska rätter med få och prisvärda ingredienser. 

Det är precis den här traditionen som Mutti, en av Italiens mest välkända tomatproducenter, bygger sin filosofi kring.

I hjärtat av Emilia Romagna, i en region som har smeknamnet Food Valley, odlar Mutti tomater med hjälp av 800 italienska lantbrukare. 

Kvaliteten är högsta prioritet, och tomaterna mognar i solen för att ge den söta smak som genomsyrar deras produkter.

Respekt för råvaran

Enligt Fabio Bassi, Muttis chefsagronom, är respekten för råvaran en central del av cucina povera. ”Att fokusera på en sak man älskar och maximera smakerna är vad cucina povera betyder för mig,” förklarar han. 

För Mutti innebär det att endast de bästa och mest mogna tomaterna används i produktionen, och att inget går till spillo. Tomater som inte uppfyller kvalitetskraven blir till biogas eller djurfoder, vilket minskar svinn och gynnar miljön.

Cucina povera handlar om att göra det bästa av det enkla – som i klassikern pappa al pomodoro, en toskansk tomatsoppa gjord på gammalt bröd och Muttis Passata. 

Företagets mästerkock Carlo Casoni delar gärna med sig av sin favorit inför vintern och tipsar om hur Passatan lyfter soppan till en helt ny nivå. ”Med några enkla ingredienser kan man skapa en härlig måltid som är perfekt för kyliga dagar,” säger Casoni.

Vardagsklassiker

För den som vill testa en traditionell italiensk rätt hemma tipsar Casoni om sin version av Tagliatelle alla Bolognese – en smakrik rätt som bygger på enkelhet och högkvalitativa ingredienser.

Recept på Tagliatelle alla Bolognese för 4 personer.

Ingredienser:

- 1 matsked olivolja

- 100 g pancetta

- 400 g nötfärs

- 1 dl torrt vitt vin

- 3 matskedar Mutti Verdurine tomatpuré med grönsaker

- 2 flaskor (800 g) Mutti Passata

- 2 teskedar salt

- 400 g tagliatellepasta

- Parmesanost till servering

Gör så här:

1. Värm olivoljan i en panna och fräs pancettan tills den är gyllene.

2. Tillsätt nötfärsen och bryn den. Häll i vinet och låt det sjuda en stund.

3. Rör ner Mutti Verdurine tomatpuré och Passata, smaka av med salt och låt såsen sjuda i 30 minuter.

4. Koka pastan al dente och blanda sedan med såsen.

5. Servera med riven parmesanost.

Med dessa smaker från det italienska fattigmansköket eller det enkla köket (re.) kan du skapa magi på tallriken med få ingredienser och njuta av matglädje i höst.


Källa: Mutti.