Grötens hemligheter avslöjade – tipsen som ger perfekt konsistens varje gång

Johanna Ekman

8 timmar sedan

|

03/03/2025
Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gröt är en av de äldsta maträtterna i världen och har gått från att vara en enkel basföda till att bli en trendig rätt.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Redan neandertalarna kokade gröt, och historiskt sett har den varit en viktig del av kosten i många kulturer. I Sverige har den länge varit en basföda, särskilt i bondesamhället där den åts både till frukost, lunch och middag.

Men idag har gröt fått en ny roll. Författaren Hedvig Billengren Lindenbaum, som skrivit boken Gröt, menar att den är mer aktuell än någonsin.

"Just eftersom gröten är så anpassningsbar. Man kan använda råvarorna man har hemma och det som är i säsong. Det finns inget tillfälle då det inte passar," säger hon till Godare.

Idag är det främst havregrynsgröten som dominerar i Sverige, men det finns många andra spannmål som kan användas, såsom råg, hirs och polenta.

Så kokar du den perfekta havregrynsgröten

För att få en riktigt krämig havregrynsgröt tipsar Hedvig Billengren Lindenbaum om att blanda havremjölk och vatten och koka upp det innan havregryn, kanel och salt tillsätts. Därefter sänks värmen och gröten får sjuda under omrörning i cirka tre minuter.

"Det varierar lite mellan olika spisar, men gröten ska vara krämig," tipsar hon.

Hennes egen favoritvariant består av varma apelsinkörsbär, grekisk yoghurt och pekannötter – en kombination som gör frukosten både smakrik och mättande.

Så väljer du rätt kastrull

För bästa resultat bör du använda en tjockbottnad kastrull som fördelar värmen jämnt och minskar risken för att gröten bränner fast. Storleken på kastrullen bör anpassas efter mängden gröt du vill koka – en kastrull med cirka 20 cm i diameter räcker till fyra portioner.

Olika sätt att tillaga gröt

Gröt kan göras på hela sädesslag, kross, flingor eller mjöl. Om du använder hela eller obehandlade korn kan de behöva blötläggas i 8–10 timmar innan tillagning. Vätskan du väljer – vare sig det är vatten, mjölk, buljong eller växtbaserade alternativ – påverkar både smak och konsistens.

Gröt för alla – även glutenfria alternativ

Vill du ha en glutenfri gröt? Då är havre, hirs, bovete och ris bra alternativ. Kontrollera att förpackningen är märkt med ”glutenfri” eller symbolen ”Det överkorsade axet” för att vara säker.

Bästa tillbehören för gröt

Vilka tillbehör passar bäst? Det beror på typ av gröt och när den serveras. Hedvig Billengren Lindenbaum delar sina bästa kombinationer:

  • Frukostgröt: Skummad mjölk, grekisk yoghurt, färska bär, sylt eller granola.

  • Savoury-gröt: Kokas i buljong och serveras med protein och grönsaker.

  • Söt gröt: Liknar frukostgröten men är ännu fylligare, ofta med grädde och halloncurd.

  • Extra smaksättningar: Nötter, torkad frukt, frön, kanel, kardemumma och ingefära.

Tips! För veganer och laktosintoleranta kan vanlig mjölk ersättas med havremjölk.