Miljoner i intäkter? Nej tack, vi stänger på stora pizzadagen

Mimmo Wiestål Fischetti

5 veckor sedan

|

01/01/2025
Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nyårsdagen, känd som "pizzadagen", är den dag då flest svenskar äter pizza. Men för vissa pizzerior är stressen och kaoset för mycket – och de väljer att hålla stängt.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Nyårsdagen är den stora pizzadagen i Sverige. Efter festligheterna på nyårsafton strömmar många till sina lokala pizzerior för att få en capricciosa eller kebabpizza. Men den ökade efterfrågan leder också till en hektisk och ofta kaotisk arbetsmiljö för pizzeriaägare och deras personal, skriver Expressen

I Sundsvall har Özay Özcelik, som driver pizzeria Pompei, valt att gå mot strömmen och hålla stängt på nyårsdagen – för andra året i rad.

”Gästerna är viktigare än pengarna”

Beslutet att stänga handlar om att undvika kaos och säkerställa kvalitet och service, berättar Özcelik.

”Det viktigaste för mig är att kunna erbjuda bra service och kvalitet på pizzorna. Det går inte på nyårsdagen. Kunder bråkar om vem som beställde först, och jag vill inte uppleva det igen,” säger han till Expressen. 

Han beskriver situationer där kunder klagat på långa väntetider och skapat konflikter.

”Inte ens för miljoner skulle jag öppna. Pengar är viktigt, men gästerna är allt.”

Stress och sjukdom tär på personalen

Pompei är inte ensam om att hålla stängt. Två andra populära pizzerior i Sundsvall, inklusive Gonzalos, har också valt att stänga på nyårsdagen.

”Vi som jobbar blir sjuka och trötta om vi håller öppet. Det blir kaos, vi orkar inte,” säger Ceasar Abdullahad, ägare av Gonzalos.

En annorlunda nyårsdag för pizzerior

Även om många pizzerior kämpar för att möta den enorma efterfrågan på nyårsdagen, visar exemplen från Sundsvall att vissa ägare väljer att prioritera hälsa och arbetsmiljö framför vinster.

”Nyårsdagen ska vara en dag för kvalitet, inte kaos,” säger Özcelik, som hoppas att fler följer hans exempel.

Trots stängda pizzerior kommer många svenskar ändå att njuta av sina traditionella pizzor – även om de får vänta en dag extra.