Trots att många svenskar äter ägg regelbundet är det få som faktiskt vet hur länge kokta ägg håller sig.
Just nu läser andra
Om man är en person som ofta äter ägg kan det vara skönt att koka en rejäl sats och förvara dem i kylen – men hur länge håller de egentligen innan de blir för gamla?
Den polska sajten Gotowanie hänvisar till riktlinjer från det amerikanska livsmedelsverket FDA, som understryker att både förvaringstemperatur och metod spelar stor roll.
Så ska kokta ägg förvaras
Enligt FDA bör kokta ägg alltid förvaras i kylskåp – helst inte i dörren, där temperaturen lätt varierar. Den optimala temperaturen är omkring 4 grader.
Läs också
Hårdkokta ägg bör konsumeras inom en vecka, medan maträtter som innehåller ägg bör ätas inom tre till fyra dagar.
Hur vet du om ägget fortfarande är säkert att äta?
Det är inte bara datumstämpeln eller antalet dagar som avgör om ägget är dåligt. Lukt och utseende kan ge tydliga signaler. Ett färskt ägg har nästan ingen lukt alls, medan ett dåligt ägg luktar starkt och obehagligt. Missfärgningar är också en varningssignal.
Andra tecken kan vara att äggulan fastnat i skalet eller att ägget är ovanligt lätt att skala – något som kan tyda på att det legat för länge.
Smaken är sista varningen
Om ägget smakar konstigt eller illa är det ett tydligt tecken på att det bör slängas. Det är alltid bättre att vara försiktig än att riskera matförgiftning.