Så kontrolleras tillsatserna i din mat – steg för steg

Mimmo Wiestål Fischetti

1 vecka sedan

|

12/01/2025
Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alla livsmedelstillsatser som används inom EU, inklusive Sverige, måste först godkännas av EU-kommissionen. Syftet är att säkerställa att tillsatserna är säkra, nödvändiga och inte vilseledande för konsumenten.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Strikta regler för godkännande

För att en tillsats ska bli godkänd måste den uppfylla flera krav:

  • Hälsosäkerhet: Tillsatsen får inte innebära någon risk för människors hälsa.

  • Nödvändighet: Den måste fylla en funktion i livsmedlet som är till nytta för konsumenten.

  • Ärlighet: Användningen får inte vilseleda konsumenten.

Varje tillsats godkänns endast för specifika livsmedel eller livsmedelsgrupper. Om en tillverkare vill använda en ny tillsats eller använda en redan godkänd tillsats i en ny produktgrupp, måste de ansöka om godkännande hos EU-kommissionen.

EU:s kontrollprocess: Så fungerar det

För att en tillsats ska bli godkänd krävs omfattande vetenskapliga studier. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, ansvarar för att bedöma om en tillsats är säker.
Ansökan måste innehålla:

  • En kemisk beskrivning av tillsatsen.

  • Information om tillverkning och analysmetoder.

  • Syftet med tillsatsen och dess användningsområden.

  • Vetenskapliga data om eventuella hälsorisker.

Baserat på dessa data fastställer Efsa en säkerhetsgräns, det så kallade acceptabla dagliga intaget (ADI). ADI anger hur mycket av en tillsats en person kan konsumera dagligen under hela sitt liv utan risk för hälsan.

Säkerhetsmarginal och tester

För att säkerställa att tillsatser är säkra används en "nolleffektdos", baserad på studier på försöksdjur. Nolleffektdosen är den högsta dos som djuren kunnat få utan negativa effekter. För att skapa en säkerhetsmarginal fastställs ADI genom att dividera nolleffektdosen med 100.

Vissa tillsatser har inget specificerat ADI, vilket innebär att de anses säkra vid normal användning eftersom de är "självbegränsande". Till exempel kan tillsatser som äppelsyra göra livsmedel oätliga om de används i för stora mängder.

Kombinerade effekter

Efsa granskar också om tillsatser kan ge kombinationseffekter när flera används samtidigt. Även om detta är svårt att bedöma arbetar myndigheten aktivt för att öka kunskapen på området. De flesta tillsatser har olika verkningsmekanismer i kroppen, vilket minskar risken för kombinationseffekter.

Godkännandeprocessen

När Efsa har gjort sin säkerhetsbedömning överväger EU-kommissionen, tillsammans med experter från medlemsländerna, om tillsatsen ska godkännas. Kommissionen tar hänsyn till:

  • Om tillsatsen är tekniskt nödvändig.

  • Om den kan användas på ett korrekt sätt utan missbruk.

  • Om den är till nytta för konsumenten.

Om tillsatsen anses lämplig presenteras ett förslag för omröstning i PAFF-kommittén (Ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder). Förslaget kan även granskas av Europaparlamentet och rådet, som har möjlighet att stoppa ett godkännande om kraven inte uppfylls.

En strikt process för tryggare livsmedel

Godkännandeprocessen för livsmedelstillsatser inom EU är en av de mest omfattande i världen. Genom noggranna tester och granskningar säkerställs att tillsatserna är säkra, nödvändiga och tillförlitliga för konsumenterna. 

Samtidigt fortsätter forskningen för att minimera eventuella risker, inklusive kombinationseffekter, och upprätthålla en hög standard för livsmedelssäkerhet.

Källa: Livsmedelverket