Att ha kokta ägg redo i kylskåpet är ett smidigt knep för en snabb och proteinrik frukost eller mellanmål. Men hur länge kan du egentligen förvara dem innan de blir dåliga? Här får du svaret!
Just nu läser andra
Ägg – en tidlös favorit i köket
Ägg har varit en självklar del av det svenska köket i århundraden, långt innan den industriella revolutionen. Redan på 1500-talet föddes höns upp för äggproduktion, och sedan dess har detta näringsrika livsmedel varit en viktig ingrediens i både matlagning och bakning.
Förutom att vara en utmärkt proteinkälla är ägget också en symbol för påsken. Men hur mycket vet vi egentligen om dess hållbarhet?
Så länge håller kokta ägg i kylen
Om du googlar på hur länge ett kokt ägg håller i kylskåpet, kommer du att hitta olika svar. Men enligt de flesta pålitliga källor ligger rekommendationen på mellan 5 och 7 dagar, förutsatt att ägget är hårdkokt och att skalet är intakt, skriver Allas.
Om du redan har skalat ägget bör det förvaras i en tättslutande behållare för att bevara färskheten så länge som möjligt.
Läs också
Okokta ägg håller längre än du tror
Om du istället har okokta ägg i kylen kan de hålla betydligt längre än vad bäst före-datumet antyder – ibland upp till 2–3 månader.
Enligt Livsmedelsverket beror detta på att hållbarhetsmärkningen på ägg utgår från förvaring i rumstemperatur. Förvaras de istället i kylskåp bromsas nedbrytningen, vilket gör att de kan hålla mycket längre.
Men hur vet du om ett ägg fortfarande är ätbart? Enligt Livsmedelsverket räcker det oftast med att lukta och smaka. Ett dåligt ägg avslöjar sig snabbt!
Snurrtestet – enkelt knep för att skilja kokta och råa ägg
Har du både råa och kokta ägg i kylen och glömt vilka som är vilka? Testa snurrtricket!
Så gör du snurrtestet:
-
Lägg ägget på en plan yta.
-
Snurra det försiktigt.
-
Om ägget snurrar jämnt är det kokt.
-
Om det snurrar ojämnt är det rått.
Ett enkelt knep att komma ihåg nästa gång du står vid kylskåpet!