Saffransfusk i butik – så undviker du att bli lurad

Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

06/12/2024
Mat
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Saffran är världens dyraste krydda – och därmed en frestelse för fusk.

JUST NU LÄSER ANDRA OCKSÅ

Saffran är världens dyraste krydda och därmed en måltavla för fusk och utspädning. Det är inte ovanligt att den gyllene kryddan blandas ut med billigare ingredienser som påverkar både smaken och kvaliteten, enligt saffransåterförsäljaren Ali Vetr.

Fusk med andra växter

En vanlig bluff är att blanda saffran med upp till 30 procent andra växter, färgade med karamellfärg för att efterlikna den riktiga varan.
"Då ser det ut som saffran, men saknar helt kulinariskt värde," berättar Vetr för Godare.

Det fejkade saffranet har ofta en ljusare färg än det äkta. För att avslöja fusket kan du spä ut kryddan i kallt vatten – om vattnet snabbt färgas är det troligen fejk.

Tegel i saffran

Ett mer oväntat fusk är att blanda saffran med pulveriserat rött tegel.
– Blandar man vanlig saffran med 10 procent tegel märks det knappt eftersom saffran är så potent och fortfarande ger samma färg i exempelvis lussebullar, säger Vetr.

Det är framför allt pulveriserat saffran som riskerar att vara utspätt, särskilt de billigare varianterna som säljs i små förpackningar på 0,5 gram.
– Är det mycket saffran till ett lågt pris, då är det troligtvis inte saffran, varnar Vetr.

Så avslöjar du fusket

För att säkerställa att du köper äkta saffran kan du:

  1. Spä ut saffranet i kallt vatten. Äkta saffran avger färg långsammare än fejkat.

  2. Undvika extremt billiga varianter – priset kan vara en indikation på kvaliteten.

  3. Köpa hela saffransstrån istället för pulver, då det är svårare att blanda ut.